Damespraatjes Damespraatjes

3 dingen die je herkent als je wel van koken, maar niet van bakken houdt

“Heb je de finale van Heel Holland Bakt gezien?” vroeg een vriendin mij ooit. “Eh, nee” moest ik haar antwoorden. Belachelijk, vond ze. Als je artikelen voor Kookpraatjes schrijft, dan moet je toch wel ongelofelijk van bakken houden en naar Heel Holland Bakt kijken? Ik niet dus. En daar is een goede reden voor, ik hou namelijk helemaal niet van bakken.

Oke, oke… Ik heb het hier niet over het bakken van een pizza of het maken van gebakken rijst. Ik heb het over het bakken van taarten, koekjes en cake. Zoete baksels. Waarom ik er niet van houdt? Dat lees je hier. En ben jij net als ik, iemand die niet van bakken houdt, dan herken je ongetwijfeld in (een aantal punten) in dit artikel.

1. Koken is kunst, bakken is wetenschap

Als ik ga koken maak ik maar zelden gebruik van een recept. Ik koop een aantal ingrediënten en gooi dit op instinct bij elkaar. Toen ik hier ooit mee begon werd niet alles even lekker, maar nu ik beter leer proeven en koken, is het eigenlijk altijd heel lekker en smaakt het bijna nooit hetzelfde. Bij bakken gaat dit niet. Het is bij bakken heel belangrijk om je aan de hoeveelheden en ingredienten te houden omdat het anders simpelweg mislukt. Natuurlijk is er ruimte voor creativiteit, maar bij bakken wordt een stuk meer precisie gevraagd.

2. Bakken kost tijd

Het creeeren van een mooi en lekker baksel kost vaak tijd. En als ik hoger heb, heb ik simpelweg géén tijd om te wachten. Natuurlijk moet je ook bij ‘gewoon koken’ soms wachten, maar bij bakken is het meer regel dan uitzondering. Geen tijd voor en geen zin in. Een goede reden om niet te bakken dus!

3. Een plak cake? Doe mij maar een stuk kaas!

Kaas, wijn, chips en een mooi stuk vlees: je kunt mij ervoor wakker maken. Koek, taart en cake? Laat me daar please alsjeblieft voor in mijn bedje liggen. Het vies noemen, dat zou ik nooit doen. Maar verlangen naar een stuk taart? Ook dat zou ik nooit doen. En ja, dan heb je dus ook niet echt een reden om te gaan bakken.

En weet je? Toch vind ik het ergens ook jammer dat ik niet echt het taarten-bak meisje ben. Het lijkt me namelijk heel mooi om op de eerste verjaardag van mijn dochtertje een grote, zelfgebakken taart te serveren. Misschien moet ik me er toch maar eens beter in verdiepen…

Houd jij ook van koken, maar niet zo van bakken? En kan jij je herkennen in deze drie punten? Of heb jij misschien wel een hele andere reden waarom je niet van bakken houdt? We zijn heel benieuwd.

Reageer ook