Damespraatjes Damespraatjes

Waarom bakken in een koekenpan van RVS zo anders is dan in een gewone pan

De keuken is by far mijn meest favoriete plek in huis. Weinig dingen vind ik leuker dan urenlang kokkerellen, nieuwe recepten bedenken en bezig zijn met de nieuwste gadgets. Zo hebben wij in de afgelopen jaren behoorlijk wat mooie kookspullen verzameld. Denk hierbij aan geweldige Japanse messen, een premium keukenmachine en zelfs een sous-vide. Wat wij daarentegen nog niet hebben, zijn goede pannen. 

Ongezond

Tijdens het bereiden van het zesgangen kerstdiner bij ons thuis, wees mijn zwager mij erop dat de antiaanbaklaag van onze sauspan behoorlijk begon los te raken. “Snel een nieuwe pan kopen, dit is hartstikke ongezond”, drukte hij mij op het hart. En hij heeft gelijk: die antiaanbaklaag werkt prima, maar als hij begint los te laten wordt het tijd voor een nieuwe pan.

Droompan

Om problemen met pannen voorgoed te voorkomen, doe je er beter aan om in pannen van roestvrijstaal (RVS) te koken en te bakken. Al jaren heb ik de beeldige pannen van Mauviel op mijn verlanglijstje staan. Deze pannen zijn aan de buitenkant van prachtig koper en vanbinnen van RVS. Hierdoor zien ze er niet alleen prachtig uit, maar gaan ze ook een leven lang mee.

RVS koekenpan

RVS pannen hebben het grote voordeel dat ze geen antiaanbaklaag hebben en (bij goed gebruik) nauwelijks slijten. Een goede RVS koekenpan of sauspan gaat voor de rest van je leven mee en dat is een groot verschil vergeleken antiaanbakpannen. De meeste RVS pannen kunnen tegen een stootje en je kunt ze dan ook gewoon in de vaatwasser stoppen. Heeft jouw RVS pan een buitenlaag van koper, dan vraagt hij wel om een wat meer delicate verzorging. Check bij het kopen van de pan dus altijd het onderhoudsadvies.

Antiaanbakpan

Als je altijd in antiaanbakpannen hebt gekookt, zijn pannen van RVS best even wennen. Doordat ze (meestal) geen antiaanbaklaag hebben, heb je wat meer vet -zoals olie en/of boter- nodig om te voorkomen dat jouw eten aanbrandt. Vooral bij eiwitrijke producten als eieren, vlees en kip heb je behoorlijk wat vet nodig tijdens het bakken. Sommige RVS pannen hebben wél een antiaanbaklaag. Houd er hierbij rekening mee dat de pan zelf bijna onverwoestbaar is, maar de antiaanbaklaag dus niet.

Waar kies jij voor?

Pannen van RVS zijn heel geschikt voor mensen die zoeken naar een pan die een leven lang meegaat. Ook mensen die liever niet in een pan met een teflon-laag bakken kiezen graag voor een pan van RVS. Waar zou jij voor kiezen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Reageer ook