Damespraatjes Damespraatjes

Zo blijft jouw koelkast optimaal functioneren

Jarenlang had ik een tafelmodel koelkast. Meer had ik niet nodig, ik leefde alleen. Nu met een man en twee puberzonen is de koelkast zo ongeveer het belangrijkste witgoed in de keuken. Zaak dus om ‘m goed draaiende te houden. Maar hoe doe je dat?

In mijn eentje was mijn koelkast overzichtelijk. Ik wist zo ongeveer wat ik erin koelde en ik kon het ook zien. Toen ik ging samenwonen veranderde er al het een en ander. Opeens lagen er vreemde worsten in mijn koelkast en allerlei speciale biertjes. Nu we een gezin vormen is de koelkast voortdurend afgeladen vol en willen voedingsmiddelen die er te lang liggen nog wel eens aan mijn aandacht ontsnappen. Het onderhoud van een koelkast, ook een professionele koelkast, is echt geen overbodig luxe, maar hoe?

Houd die rubbers in de gaten!

Rob Geus van het televisieprogramma De Smaakpolitie hamerde er keer op keer op: houd de deurrubbers van de koelkast in de gaten. Verstandig is om de rubbers twee keer per jaar grondig te reinigen omdat bacteriën het een heerlijk plekje vinden. Onzichtbaar met het blote oog, maar ga er maar vanuit dat ook in de rubbers van jouw koelkast voedselresten blijven zitten. Schoonmaken kan met een tandenborstel en een sopje van soda en water.

Zorg voor een gevulde koelkast

Als je een eenpersoonshuishouden runt, heb je misschien niet veel in je koelkast liggen. Logisch. Toch is het belangrijk om de koelkast goedgevuld te houden. Dranken en gekoelde voedingsmiddelen absorberen warme lucht als je de koelkast open doet. Het helpt al als je flessen frisdrank of kannen water erin zet. Gewoon vol zetten. Ook handig als je onverwacht visite krijgt.

O, daar is dat prikkertje voor!

Heb je je ook altijd afgevraagd waarvoor dat plastic, meestal groene, prikkertje dat in je koelkast zit, is bedoeld? Dat prikkertje gebruik je om de afvoer van de koelkast door te prikken als het verstopt zit. Koelkasten hebben een afvoer en een lekbak om het condens dat ontstaat elke keer als je de koelkastdeur opent, te verwijderen. Soms hopen voedselresten maar ook minerale afzettingen op in dat gaatje. Maak dat schoon met een sopje en als het nodig is, kun je het gaatje doorprikken.

Schoonhouden met keukenrol

Regelmatig schoonmaken van je koelkast is dus geen overbodig luxe. Gemorste vloeistoffen en voedselresten zijn niet echt fris. Een handige tip om bijvoorbeeld de deurrekjes schoon te houden, is door er keukenrol in te leggen en dan de pakken melk, yoghurt en flessen erop zetten. Toch geknoeid? Dan hoef je alleen maar de keukenrolpapiertjes te vervangen.

Het zijn wel energievreters

Koelkasten zijn een van de grootste energievreters in huis. Als je jezelf een aantal gewoonten aanwend, kun je kosten besparen. Bijvoorbeeld door de ruimte waarin je koelkast staat regelmatig te luchten en door de koelkast niet onnodig te openen. Laat de deur ook niet te lang openstaan. Heb je teveel gekookt en wil je je kliekje in de koelkast bewaren? Laat het dan eerst afkoelen alvorens het erin te zetten. En tenslotte: check of de deur goed dichtzit.

 

 

Reageer ook