Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Super makkelijke homemade Churros

Krant, warm en heerlijk zoet: toen ik eens in Barcalona was, at ik voor het eerst churros. Voor wie het niet kent: churros zijn gefrituurde, zoete deegstengels die vaak worden bestrooid met suiker. Gezond is het zeker niet, lekker des te meer! Churros zie je in Nederland inmiddels ook steeds vaker, bijvoorbeeld op markten of kermissen. Maar wist je dat je ze ook heel goed zelf kunt maken? Dit is een recept van Joshua Weissman en hij laat zien hoe super eenvoudig het eigenlijk is.

Recept: Super makkelijke Churros

Ingrediënten

Het churro-deeg

 • 85 gram ongezouten boter
 • 235 milliliter water
 • 1,5 eetlepel kristalsuiker
 • 2 theelepels vanille extract
 • 1 theelepel zout
 • 150 gram bloem
 • 3 eieren en één extra eigeel

Suikerlaagje

 • 130 gram kristalsuiker
 • 1 theelepel kaneel

Nodig:

 • Grote spuitzak met een grote stervormige spuitmond
 • Neutraal smakende olie, zoals zonnebloemolie

Probeer ook: Malteserhapjes met maar 6 ingrediënten

Bereiden

Smelt de boter in een pan, boven een medium vuur. Zodra het gesmolten is voeg je hier het water, zout, kristalsuiker en vanille extract aan toe. Breng dit aan de kook.

Zodra het kookt, draai je het vuur laag en voeg je hier de bloem aan toe. Roer dit goed door, totdat er een mooi deeg ontstaat. Zet het vuur uit en roer hier nu de eieren en het extra eigeel doorheen. In de eerste instantie lijkt het of de eiren niet goed mengen met het deeg, maar door te blijven roeren, gebeurt dat uiteindelijk wel.

Schep het beslag in de spuitzak en vul een pan met dikke bodem met een flinke laag olie (ongeveer 10 centimeter vanaf de bodem). Verhit de olie tot 190 graden.

Neem een flinke schaal (van ongeveer 15 x 25 centimeter) en mix hier de suiker en kaneel in. Dit gebruik je zo om de churros te voorzien van dat lekkere suikerlaagje. Leg op een grote schaal of plank een paar stukken keukenpapier.

Nu begin je met het frituren van de churros. Neem de spuitzak en knijp een deegsliert van ongeveer 12 centimeter lang in de hete olie. Knip het deeg net onder het spuitzakmondje door met een schaar. Nu valt de churro in zijn geheel in de olie. Frituur deze in 5-8 minuten, totdat hij goudbruin is. Je kunt meerdere churros in één keer frituren, maar begin eerst met één exemplaar om te kijken of het goed gaat en of de olie de juiste temperatuur heeft.

Met een schuimspaan haal je de churro uit de olie en leg je hem 30 seconden op het keukenpapier. Het overtollige vet kan er zo afdruipen. Leg hem zo snel mogelijk daarna in het suikermengsel en bedek de hele churro hiermee. Hoe heter de churro is, hoe beter het suikermengsel blijft plakken.

Herhaal dit totdat al het beslag op is.

Genieten maar!

Probeer ook: Oud-Hollandse boterkoek

Video tutorial

Bekijk ook zeker deze video tutorial van Joshua Weissman!

Reageer ook