Hoe bereid je een hertenbiefstuk wild?
Hertenbiefstuk is een bijzonder stukje vlees, een interessante optie met de feestdagen in aantocht. Wist je dat hertenbiefstuk bovenaan de lijst van de beste biefstukken staat? Bovendien is hertenbiefstuk het meest bekende en meest gegeten stukje hertenvlees. Dit vlees moet je dus een keer klaargemaakt hebben in je leven! Wij leggen je uit hoe je een hertenbiefstuk optimaal bereid.
Hoe lekker is een hertenbiefstuk wild?
Maar eerst gaan we in op de smaak. Een hertenbiefstuk wild is hertenvlees afkomstig van een hert dat in het wild geleefd heeft. Doordat het wild vlees is, smaakt het anders: deze hertenbiefstuk heeft een bijzondere wildsmaak. Hertenbiefstuk is donkerrood en mager vlees. Het is mals en sappig, maar bovenal is hertenbiefstuk erg gezond vlees. Het zit vol met omega 3, ijzer, mineralen, b-vitamines en eiwitten. De structuur van hertenbiefstuk is wat grof van draad. Neem van ons aan: hertenbiefstuk smaakt heerlijk!
De smaak van hertenvlees is onder meer afhankelijk van het dieet van het dier. In het wild eten herten voornamelijk bladeren, twijgen, scheuten van struiken en bomen, vruchten, kruiden, grassen en landbouwgewassen. Dit voedsel zorgt voor een unieke, licht aromatische smaak.
Hertenbiefstuk wild bereiden
Hertenbiefstuk bereid je eigenlijk net zoals andere biefstukken. Je kent het riedeltje wel: op kamertemperatuur laten komen, de biefstuk bestrooien met peper en zout om het vervolgens te bakken in een koekenpan totdat de hertenbiefstuk mooi rosé van binnen is. Belangrijk bij het bereiden van een hertenbiefstuk is de keuze in saus. Smakelijke opties zijn cranberry-uiensaus, rode wijnsaus, paddenstoelensaus, vlierbessensaus, mosterdsaus en salsa verde.
Lees ook: Altijd het aller lekkerste vlees: zo kook je met een sous-vide
Wild vlees
Vlees van dieren die in het wild hebben geleefd is voller van smaak. Dit heeft een reden: de herten, zwijnen en konijnen moeten zelf hun voedsel bij elkaar scharrelen. Ze verrichten elke dag bergen werk om voldoende voedsel binnen te krijgen. Dit zorgt voor magerder vlees dat meer eiwit en ijzer bevat en een karakteristieke smaak heeft. Daarnaast raakt het vlees goed doorbloed. Wie houdt van rood vlees en een keer wat ander wil proberen is hertenbiefstuk zeker het proeven waard. Vooral met kerst staat hertenbiefstuk bij veel vleesliefhebbers op het menu. Wild hertenbiefstuk is onder meer te verkrijgen bij de biologische slager.