Damespraatjes Damespraatjes

Bij deze gerechten is chimichurri absoluut onmisbaar!

Oh, I love chimichurri! Het is een veelzijdige smaakmaker die zijn oorsprong vindt in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken. Deze frisse, kruidige saus wordt wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn unieke smaak en eenvoud. Of je nu een vleesliefhebber, vegetariër of visliefhebber bent, chimichurri voegt een vleugje Zuid-Amerika toe aan je gerecht. In dit artikel lees je wat chimichurri is, hoe je het zelf kunt maken en bij welke gerechten deze saus absoluut onmisbaar is.

Echt een aanrader

Ik at chimichurri voor het eerst bij een stuk vlees in een Argentijns restaurant. Dat is jaren geleden, maar ik weet het nog steeds. Inmiddels eet ik niet zo vaak vlees meer, maar ook voor vegetariërs is deze saus een echte aanrader. Verderop in dit artikel lees je bij welke gerechten het onmisbaar is. En een goed chimichurri recept vind je alvast hier! Het geheim van een lekkere saus zit in het gebruik van verse ingrediënten en de juiste verhoudingen. Ook wordt de chimichurri nóg lekkerder als je hem niet direct na het maken serveert, maar hem minstens een half uur laat staan.

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een ongekookte saus op basis van kruiden, knoflook, olie, azijn en specerijen. Het is vergelijkbaar met een pesto, maar heeft een meer uitgesproken, frisse en pittige smaak. Er zijn twee varianten: chimichurri verde (groen) en chimichurri rojo (rood). De groene versie, gemaakt van peterselie en knoflook, is het populairst en wordt vaak geserveerd bij gegrild vlees. De rode variant bevat paprika en chili voor een rokerigere en pittigere smaak.

Bij welke gerechten is chimichurri onmisbaar?

Chimichurri is een echte smaakversterker en past bij talloze gerechten. Hieronder enkele voorbeelden:

1. Gegrild vlees

Chimichurri is traditioneel onmisbaar bij Argentijnse asado, een barbecue waarbij grote stukken rundvlees langzaam worden gegrild. Vooral bij biefstuk, entrecote of lamskoteletjes komt de saus perfect tot zijn recht.

2. Gegrilde vis

Een stukje gegrilde zalm, tonijn of kabeljauw krijgt een heerlijke twist met chimichurri. De frisse zuren in de saus complementeren de zachte smaak van vis.

3. Groente van de grill

Voor vegetariërs is chimichurri een heerlijke aanvulling op gegrilde groenten zoals courgette, aubergine, paprika en asperges. De saus geeft een kruidige kick aan geroosterde groenteschotels.

4. Salades

Gebruik chimichurri als dressing over een salade met rucola, tomaat, avocado en gegrilde maïs. Het voegt een smaakvolle diepte toe zonder de salade te overheersen.

5. Geroosterde aardappelen

Chimichurri en knapperige aardappelen zijn een match made in heaven. Serveer de saus als dip of meng het direct door de geroosterde aardappelen voor een smaakexplosie.

Praat je gezellig met ons mee?

Heb jij al eens chimichurri geproefd? Dan weet ik zeker dat je er net zo dol op bent als ik! En heb je naast de groene versie ook al eens de rode variant geproefd? Bij welk gerecht vind jij het onmisbaar? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig!

Afbeelding boven dit artikel:  amirali mirhashemian via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook