Damespraatjes Damespraatjes

Soul food recept: Goud­brui­ne aard­ap­pel­gra­tin met tijm

Er zijn van die dagen waarop je het liefst de hele dag in je warme bed blijft liggen. Vandaag had ik zo’n dag. Mijn dochtertje slaapt al nachten slecht, ik ben druk met mijn werk, heb last van een lage bloeddruk en mijn zwangerschap maakt het er ook niet makkelijker op. Ik weet het: ik mag niet klagen. Dit soort dagen horen er nou eenmaal een beetje bij soms. En het fijne is: het wordt altijd beter. Maar om mezelf een beetje te verwennen tijdens dit soort mindere dagen, mag ik ’s avonds altijd iets extra lekkers voor mezelf maken. 

Soul food: letterlijk vertaald betekent het ‘zieleneten’. En dat is ook precies wat het is! Eten waardoor je je lekker gaat voelen. De focus ligt daarom zeker niet op gezond, maar op volle en romige smaken. Deze aardappelgratin is wat mij betreft een typisch soul food gerecht. Perfect voor wat mindere dagen dus 😉

Soul food recept: Goud­brui­ne aard­ap­pel­gra­tin met tijm

Ingrediënten

  • 1 kg pommes gourmandine
  • 1 teen knoflook
  • 5 takjes verse tijm
  • 250 ml verse slagroom
  • 150 g geraspte kaas voor ovengratin

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Je kunt ze ook met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in dunne plakjes schaven.

2. Vet de ovenschaal in met olie of boter. Maak de knoflook schoon en snijd fijn. Ris de blaadjes van 3 takjes tijm. Meng de knoflook en de blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal. Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.

3. Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 75 min. goudbruin en gaar. Dek na ca. 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken. Garneer met de rest van de takjes tijm.

En genieten maar! 

Dit is een Allerhande Box recept

Reageer ook