Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Zo maak je zelfgemaakte gyoza

Een paar jaar geleden hadden wij een hele oppas, die ook drie jaar in Hongkong had gewerkt. Bij de Chinese familie waar ze toen woonde heeft ze onwijs lekker leren koken. Eén van de gerechten die ze vaak voor ons en de kinderen maakte, was zelfgemaakte gyoza. Heerlijk om te eten als snack of als bijgerecht bij een uitgebreide maaltijd.  Ze leerde het ons zelf ook te maken. Zo goed als zij kan ik het nog niet maken, maar langzaam maar zeker komt het in de buurt. 

Recept: zelfgemaakte gyoza

Ingrediënten

  • 250 g gehakt (varkensvlees, kip of rundvlees)
  • 2 kopjes fijngehakte kool
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel suiker
  • Zout en peper naar smaak
  • Kant-en-klare gyoza-deegvellen (verkrijgbaar in Aziatische supermarkten)
  • Water om de randen te bevochtigen
  • Olie om te bakken

Bereiden

Vulling maken:

    • Meng gehakt, fijngehakte kool, lente-uitjes, knoflook, gember, sojasaus, sesamolie, suiker, zout en peper in een kom.

Vullen en vouwen:

    • Plaats een theelepel vulling in het midden van een gyoza-deegvel.
    • Bevochtig de randen van het deegvel met water.
    • Vouw de gyoza in de helft en knijp de randen stevig samen om een halve maanvorm te vormen.
    • Maak kleine plooien langs de randen om de gyoza goed te sluiten. Herhaal dit proces totdat al je vellen zijn gevuld.

Bakken en stomen:

    • Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
    • Plaats de gyoza in de pan en bak ze tot de onderkant goudbruin is (dit duurt meestal 2-3 minuten).
    • Voeg een half kopje water toe aan de pan en dek af met een deksel. Laat de gyoza stomen tot het water verdampt is (ongeveer 5 minuten).
    • Verwijder het deksel en laat de gyoza verder bakken tot de onderkant weer knapperig is.
    • Serveer de gyoza warm met een dipsaus van sojasaus, rijstazijn en sesamolie.

Kook jij mee?

Loopt het water jou ook al in de mond bij het zien van deze zelfgemaakte gyoza? Wacht maar tot je hem hebt geproefd! Kook jij ook weer lekker met ons mee?

Afbeelding: Matthieu Joannon via Unsplash

Palet cleanser: wat is het en wanneer serveer je het?

Palet cleanser: wat is het en wanneer serveer je het?

Als we kijken naar de culinaire wereld dan draait alles om het creëren van een harmonie van smaken en texturen. En er is nog een hoop te leren!  Natuurlijk vinden wij het bij Kookpraatjes leuk om je hier een beetje bij te helpen. Palet cleanser: wat is het en wanneer serveer je het? LEES HET HIER!

Reageer ook