Damespraatjes Damespraatjes

Palet cleanser: wat is het en wanneer serveer je het?

Als we kijken naar de culinaire wereld dan draait alles om het creëren van een harmonie van smaken en texturen. En er is nog een hoop te leren!  Natuurlijk vinden wij het bij Kookpraatjes leuk om je hier een beetje bij te helpen. Palet cleanser: wat is het en wanneer serveer je het?

Wat is een palet cleanser?

Een palet cleanser is een licht, verfrissend gerecht dat tussen de verschillende gangen van een maaltijd wordt geserveerd. Het belangrijkste doel hiervan is om de smaakpapillen te reinigen en te neutraliseren. Hierdoor krijg je een frisse start voor de volgende gang. Meestal serveert men een palet cleanser in de vorm van een sorbet. Dit is, zoals je waarschijnlijk wel weet, een ijsachtig gerecht met een lichte, vaak fruitige smaak.

Waarom zou je het serveren?

Allereerst helpt een palet cleanser dus om de mond te verfrissen. Bijvoorbeeld, als je een rijke en romige soep of een vettig gerecht hebt gegeten, dan kan deze de zwaarte wegnemen en de smaakpapillen weer terug in balans brengen. Daarnaast markeert een palet cleanser de overgang tussen verschillende gangen.

Palet cleanser: wanneer serveer je het?

Is er sprake van een diner met meerdere gangen, dan is het gebruikelijk om een palet cleanser op te nemen. Dit geldt met name als er grote contrasten zijn tussen de gerechten. Na het serveren van zware, romige gerechten zoals risotto, pasta met roomsaus of een rijke bouillabaisse, kan een palet cleanser de perfecte verfrissing bieden. Verder is het een goed idee om een palet cleanser te serveren voor het dessert. Klinkt misschien een beetje gek, omdat een palet cleanser vaak in de vorm van een sorbet wordt geserveerd. Echter, het is natuurlijk geen volwaardige coupe, maar slechts een klein hapje tussendoor. Het bereidt de smaakpapillen voor op de zoete finale en zorgt ervoor dat het dessert volledig tot zijn recht zal komen.

3 recepten waarmee je zelf aan de slag kunt

Natuurlijk delen we graag 3 recepten met je zodat je zelf aan de slag kunt met deze nieuwe verrijking van een door jou georganiseerd diner. Serveer de palet cleansers in een klein glaasje of op een mooie lepel.

Frisse citroen sorbet

Ingrediënten

250 ml vers geperst citroensap
200 g suiker
250 ml water

Bereidingswijze

-Verhit het water in een pan en los de suiker erin op om een siroop te maken.
-Laat de siroop afkoelen.
-Meng het verse citroensap met de afgekoelde suikersiroop.
-Giet het mengsel in een ijsmachine en volg de instructies van de fabrikant. Als je geen ijsmachine hebt, giet het mengsel dan in een luchtdichte bak en plaats het in de vriezer.
-Roer elke 30 minuten om, totdat het mengsel stevig is.

Komkommer-Munt Granité

Ingrediënten

1 komkommer, geschild en in blokjes
1 kopje verse muntblaadjes
1/4 kopje suiker
1 kopje water
Sap van 1 limoen

Bereidingswijze

-Mix de komkommer, munt, suiker, water en limoensap in een blender tot een gladde massa.
-Giet het mengsel in een ondiepe bak en plaats het in de vriezer.
-Roer elke 30 minuten met een vork om de granité te vormen, totdat het volledig bevroren is.
-Serveer de komkommer-munt granité als een verkwikkende palet cleanser om de smaakpapillen te verfrissen.

Aardbeien-Basilicum Sorbet

Ingrediënten

2 kopjes verse aardbeien, gehalveerd
1/2 kopje suiker
1/4 kopje water
Sap van 1 citroen
Handvol verse basilicumblaadjes

Bereidingswijze

-Verwarm de suiker en het water in een pan op laag vuur totdat de suiker is opgelost.
-Laat afkoelen om een siroop te maken.
-Mix de aardbeien, citroensap, basilicum en de afgekoelde suikersiroop in een blender tot een gladde massa.
-Giet het mengsel in een ijsmachine en volg de instructies van de fabrikant. Als je geen ijsmachine hebt, giet het mengsel dan in een luchtdichte bak en plaats het in de vriezer. Roer elke 30 minuten om, totdat het mengsel stevig is.

Afbeelding: Pexels – Pixabay

Reageer ook