Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Romige aardappelschotel met warmgerookte zalm

Het zal je misschien verbazen, maar zelfs als foodie heb ik echt niet elke avond zin om te bedenken wat we gaan eten. Ook heb ik weinig tijd en schiet boodschappen doen er dus vaak bij in. Omdat Ward en ik merkten dat we te vaak eten bestelden, hebben we ongeveer twee jaar geleden besloten om te beginnen met HelloFresh. Tot op de dag van vandaag zijn we hier nog heel erg blij mee en hoeven we van maandag tot en met woensdag niet over het eten na te denken. Van donderdag tot en met zondag bedenken we het wel helemaal zelf. 

Een aantal HelloFresh recepten zijn hier echt favoriet, waaronder alles met warmgerookte zalm. Zalm is super lekker én zit boordevol goede vetten. We eten het dan ook vaak. Dit recept voor de romige aardappelschotel met warmgerookte zalm is echt een toppertje. Ik wilde hem dan ook graag met jullie delen! Kook je lekker mee?

Recept: Romige aardappelschotel met warmgerookte zalm

Ingrediënten

  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 2 courgettes
  • 4 preien
  • 10 gram verse dille
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 350 gram warmgerookte zalm
  • 8 eetlepels roomboter
  • 100 gram bloem
  • 800 milliliter melk
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng in een grote pan met deksel ruim water met een snuf zout aan de kook. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Halveer de courgette in de lengte en snijd in plakken van 1/2 cm. Snijd de prei in fijne ringen.

Kook de aardappelen afgedekt in 10 – 13 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen zonder deksel.

Verhit 1 el boter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de prei en courgette 3 – 4 minuten. Voeg 2 el water per persoon toe. Dek de pan af en stoof de prei en courgette nog 6 – 8 minuten. Schep af en toe om en breng op smaak met peper en zout. Hak ondertussen de dille grof.

Verhit 25 g boter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Roer er 25 g bloem per persoon door en bak al roerend 2 – 3 minuten. Verlaag het vuur en voeg 1/3 van de melk toe. Blijf constant roeren met een garde. Zodra de melk volledig is opgenomen, herhaal je de handeling met de rest van de melk. Verhoog het vuur en laat 3 – 4 minuten zachtjes koken zodat de saus indikt. Voeg dan 2/3 van de dille en 2/3 van de kaas toe en roer door. Breng op smaak met peper en zout.

Vet de ovenschaal in met 1/4 el olijfolie per persoon. Leg eerst de prei en courgette in de ovenschaal en vervolgens de zalm. Dek af met de aardappelstukjes en strooi de overgebleven kaas eroverheen. Giet de saus over de aardappelen en de courgette en plaats de ovenschaal 15 – 25 minuten in de oven, of totdat hij een mooie bruine korst heeft.

Schep de ovenschotel op de borden. Garneer met de overige dille.

Genieten maar!

Probeer ook: Ontbijtburger met spek en avocado

Reageer ook