Damespraatjes Damespraatjes

Voor het eerst een huis kopen: dit was mijn ervaring!

In 2017 beleefde ik heel wat mijlpalen! De meest bijzondere mijlpaal van dat jaar is toch wel dat ik moeder werd van de lieve Sophia. Inmiddels is zij al weer een hele dame, die in augustus gewoon al vier jaar oud wordt. De tijd vliegt! Niet alleen werd ik moeder, ook kocht ik dat jaar mijn eerste huis samen met Ward. Voor die tijd woonden we samen in Ward zijn huis, maar dankzij de gezinsuitbreiding was het tijd voor wat groters. Een groter huis met meer slaapkamers én een lekkere ruime keuken. Voor het eerst een huis kopen is een heel bijzonder proces, waar ik je graag wat meer over vertel! 

Voor het eerst een huis kopen

Het kopen van een eerste huis is mega spannend. Hoe werkt het met zoeken en bieden? Wat doet de makelaar en wat doe je zelf? Hoe sluit je een hypotheek af en wat is momenteel een goede hypotheekrente? Wie kan mij hierbij helpen? Hoe weet ik dat ik de goedkoopste lening heb? Wanneer ga je naar de notaris? En wat zijn eigenlijk ontbindende voorwaarden? Heel wat vragen die bij het kopen van jouw eerste huis in je op gaan komen! Bij mij wel in ieder geval.

Schakel een makelaar in 

Toen Ward en ik ons eerste huis samen kochten, was dat voor mij de eerste keer. Mijn geluk: Ward had het al wél een keer eerder gedaan en wist een stuk beter hoe het allemaal werkte. Hij wees mij op het feit dat het verstandig is om met een aankoopmakelaar te werken, zeker wanneer je op de bizarre Amsterdamse huizenmarkt wat probeert te kopen. Dat is dan ook meteen mijn eerste tip: schakel een aankoopmakelaar in. Hij/zij staat je in het hele koopproces bij, heeft oog voor dingen die jij niet ziet en heeft verstand van aspecten waar jij geen verstand van hebt. Met het inschakelen van een makelaar voldoe je ook automatisch aan je wettelijke onderzoeksplicht. En wist je trouwens dat in de huidige markt veel verkopers niet eens in zee gaan met potentiële kopers die geen makelaar hebben? Doen dus!

voor het eerst een huis kopen

Hypotheek

Wat betreft het krijgen van onze hypotheek, hebben wij heel wat informatie ingewonnen. Eerst bij onze familie en vrienden en vervolgens bij een adviseur. Uiteindelijk heeft de private banker van onze bank ook veel voor ons kunnen betekenen in het afsluiten van onze hypotheek. Ward en ik zijn allebei ondernemers, dus het verhaal was een stukje ingewikkelder dan bij mensen die allebei in loondienst zijn. Heel fijn dat wij uit zo veel hoeken hulp kregen. Mijn tip: schakel je hulplijnen in, wie weet heb je er heel erg veel aan.

Ontbindende voorwaarden

Nog een punt wat belangrijk is: wees realistisch over de ontbindende voorwaarden die je in de voorlopige koopovereenkomst opgenomen wilt hebben. Wachten jullie nog op groen licht van de bank? Neem dan altijd een financieringsvoorbehoud op. Twijfel je aan de bouwkundige kwaliteit van het huis? Spreek af dat er een bouwkundig onderzoek zal plaatsvinden. Ook hier kan jouw makelaar je in adviseren.

Naar de notaris

Is de deal rond? Dan ga je naar de notaris om de koopakte en de hypotheekakte te ondertekenen! Dit is een feestelijk moment, maar ook een officieel moment. Neem de stukken vooraf goed door en bespreek het eventueel met de notaris of je makelaar als je onderdelen niet begrijpt. Zij helpen je graag!

Champagne

En dan? Dan mag de champagne open! Gefeliciteerd, jullie hebben officieel een eerste huis gekocht. Wat wordt de eerste maaltijd die jij in je droomkeuken gaat maken? Natuurlijk is dit een versimpelde weergave van de werkelijkheid, maar het geeft het zeker in grote lijnen weer. We hopen dat jij er wat aan hebt wanneer jullie voor het eerst een huis kopen. En laat je ons het even weten als de grote verhuizing gepland staat?

Lees ook: Deze borrelhappen zijn echte wijnkillers

Reageer ook