Recept: Klassieke Franse uiensoep met zoete uien en gegratineerde kaas
Het is het ultieme comfort food: Franse uiensoep. Er zijn periodes dat ik het elke week wel een keer eet. Vroeger kocht ik gewoon een zak of blik in de supermarkt, maar tegenwoordig maak ik het altijd zelf. Super makkelijk en veel lekkerder. Ook heb je zo de controle over welke ingrediënten er in de soep gaan. Wel zo fijn!
Hierbij mijn favoriete recept voor een klassieke Franse uiensoep!
Recept: Klassieke Franse uiensoep met zoete uien en gegratineerde kaas
Ingrediënten (4 personen)
- 1 kilo witte uien
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel olie
- 150 milliliter droge witte wijn
- 1 eetlepel bloem
- 1 liter runderbouillon (of groentebouillon voor een vegetarische soep)
- Bundeltje van gedroogde kruiden, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en laurierblad
- 4 schijfjes stokbrood, geroosterd
- 1 teen knoflook
- 12 eetlepels geraspte kaas, bijvoorbeeld Gruyere
- Zout en peper naar smaak
Bereiden
1. Snijd de uien in halve ringen en verwarm de oven voor op de hoogste grill-stand.
2. Neem een pan met dikke bodem en verhit hem op een middelhoog vuur. Laat de boter smelten, voeg de olie toe en gooi de uien in de pan.
3. Strooi een beetje zout bij de uien en laat in een half uur bruin worden. Zodra de uien gekarameliseerd zijn,voeg je de witte wijn aan de uienmix toe. Laat dit wat inkoken en roer dan de bloem door de uien heen.
4. Schenk de bouillon bij de ui en doe ook het kruidenbuiltje er in de pan bij. Laat dit 20 minuten zachtjes koken.
5. Verdeel de soep over vier ovenbestendige soepkommen. Vul ze tot net over de helft. Bestrijk de broodjes met knoflook en leg ze in de kommen. Besprenkel iedere kom met vier eetlepels kaas.
6. Zet de soepkommen voor 1 á 2 minuten in de oven, onder de grill. Haal ze voorzichtig met ovenhandschoenen uit de oven en dien de soep op.
En genieten maar!
Video tutorial
Wil je graag zien hoe je dit gerecht maakt? Bekijk dan deze super fijne video van FoodTube!