Een drie-gangen kerstdiner voor minder dan 20 euro op tafel zetten? Zo do je dat!
Kerstmis is een dure tijd. En dat komt extra hard aan bij huishoudens die het al niet heel breed hebben. Gelukkig kan je ook met een kleine beurs een heerlijk, zelfgemaakt driegangen menu op tafel zetten. Dit buget vriendelijke menu is super feestelijk én ook nog eens niet heel ingewikkeld. Iedereen verdient een lekker kerstdiner!
Een drie gangen kerstdiner voor minder dan 20 euro op tafel zetten? Zo do je dat!
Voorgerecht: Pompoensoep met zelfgemaakte soepstengels (€ 4,05)
Ingrediënten (4 personen)
- 1 ui, in blokjes (€ 0,10)
- 1 pompoen, schoongemaakt en in blokjes (€ 2,50)
- 2 blokjes groentebouillon (€ 0,20)
- 125 milliliter slagroom (€ 0,80)
- 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid en in repen gesneden (€ 0,25)
- 1 ei, losgeklopt (€ 0,20)
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereiden
1. Verhit de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met ovenpapier.
2. Neem een soeppan en fruit de ui in de olijfolie. Voeg na 5 minuten de pompoen toe. Bak deze 5 minuten mee. Voeg 1 liter water en twee bouillonblokje toe. Laat dit een half uur rustig pruttelen.
3. Verdeel de plakjes bladerdeeg over de bakplaat. Bestrijk met een beetje losgeklopt ei en bestrooi met peper en zout. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.
4. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel peper en zout toe. Klop de slagroom iets op, zodat hij een luchtige structuur krijgt. Verdeel de soep over kommen en schep overal een lepel slagroom op. Serveer met de soepstengels.
Hoofdgerecht: Wellington met gebakken aardappeltjes (€ 8,85)
Ingrediënten
- 900 gram rundergehakt (€ 4,95)
- 4 tenen knoflook, fijngesneden (€ 0,10)
- 1 ui, in blokjes (€ 0,10)
- 1 ei, losgeklopt (€ 0,10)
- 10 plakjes bladerdeeg, ontdooid (€ 0,65)
- 1 winterpeen, in kleine blokjes (€ 0,50)
- 250 gram champignons, in plakjes (€ 0,95)
- 600 gram krieltjes (€ 0,95)
- 1 tube mayonaise ( € 0,55)
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereiden
1. Verwarm de oven op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
2. Maak van 9 van de plakjes bladerdeeg één groot vel door ze per drie plakjes aan elkaar vast te maken. Doe dit op de met papier beklede bakplaat. Je krijgt zo drie rijen van drie plakjes bladerdeeg. Druk ze randjes zachtjes in elkaar. Je kunt het eventueel nog wat gladder maken door het met een deegroller over het deeg te gaan. Het laatste plakje kan je gebruiken om de wellington mee te versieren. Snijd hem bijvoorbeeld in sterren of mooie stroken.
3. Neem een bakpan en verhit de olijfolie. Fruit de ui en knoflook op een laag vuur. Zodra de ui glazig wordt, voeg je het gehakt toe. Rul het gehakt gaar. Voeg dan de winterpeen en champignons toe. Bak deze op een laag vuur ongeveer 10 minuten mee, zodat ze gaar zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe.
4. Schep het gehaktmengsel aan de rechterkant van het vierkant van bladerdeeg. Vouw de linkerkant er nu overheen en druk de zijkanten voorzichtig dicht. Decoreer eventueel met de bladerdeeg versiersels uit stap 2. Bestrijk de wellington met het losgeklopte ei.
5. Bak de wellington ongeveer 45 minuten in de oven. Bak nu ook de krieltjes gaar en voeg peper en zout naar smaak toe.
6. Plaats de wellington op een feestelijke schaal. Serveer met de aardappeltjes en (natuurlijk!) mayonaise.
Nagerecht: Vanille ijs met zelfgemaakte aardbeiensaus en kletskoppen-crumble (€ 6,70)
Ingrediënten
- 1 bak vanille roomijs (€ 2,30)
- 500 gram aardbeien, diepvries (€ 3,00)
- 8 kletskoppen, fijngehakt (€ 0,40)
Bereiden
1. Doe de aardbeien in een pannetje en kook dit langzaam in.
2. Neem 4 bakjes en doe in elk bakje twee bollen vanille ijs. Schep overal een flinke lepel aardbeiensaus overheen. Bestrooi met de kletskoppen crumble.
Totaalbedrag
Het totaalbedrag van het hele menu is € 19,60! Helemaal niet gek toch, voor een heerlijk driegangen diner? Dit is ook nog eens menu waar iedereen lekker van kan mee eten. Wel zo fijn als de kinderen ook gewoon mee kunnen eten.