Damespraatjes Damespraatjes

Borrel recept: Vegetarische Spaanse balletjes in tomatensaus (Albondigas)

Het is een van mijn favoriete borrelhappen ever: gehaktballetjes. Ik eet ze graag met een volle satésaus, kruidige tomatensaus of een verse knoflooksaus. Smullen hoor! Maar nu ik eigenlijk bijna geen vlees meer eet en zo veel mogelijk probeer te vervangen door vega-varianten, moest ik ook op zoek naar een nieuw recept voor mijn geliefde ballen. Dit recept is van Allerhande en is absoluut een topper als het op vega gehaktballetjes aankomt. Hier maak je ze met een tomatensaus (als Spaanse Albondigas), maar je kunt ze ook met een andere saus serveren natuurlijk!

Borrel recept: Vegetarische Spaanse balletjes in tomatensaus (Albondigas)

Ingrediënten (40 balletjes)

  • 200 gram aubergines
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 gram zwarte bonen in blik
  • 1 teen knoflook
  • 15 gram verse peterselie
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel La Chinata gerookte paprikapoeder
  • 250 gram gekookte bulgur-quinoamix
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 500 milliliter gezeefde tomaten

Bereiden (45 minuten)

1. Snijd de aubergine in blokjes van 2 centimeter. Verhit de helft van de olie in een hapjespan en bak de aubergine 15 minuten op middelhoog vuur. Doe ondertussen de zwarte bonen in een vergiet, spoel af met koud stromend water. Snijd de knoflook fijn.

2. Voeg na 10 minuten de bonen en knoflook toe aan de aubergine en bak nog 5 minuten mee. Schep goed om. Snijd ondertussen de peterselie fijn.

3. Schep het bonenmengsel, de specerijen en de helft van de peterselie in de keukenmachine en mix tot en samenhangend geheel. Schep de bulgur-quinoamix en het paneermeel erdoor. Breng het mengsel royaal op smaak met peper en zout. Draai met natte handen kleine balletjes van 2 centimeter doorsnee.

4. Verhit de rest van de olie in de hapjespan en bak de balletjes rondom 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gezeefde tomaten toe, schep heel voorzichtig om met de balletjes en laat 2 minuten pruttelen. Bestrooi vlak voor het serveren met de rest van de peterselie. Serveer met tapasprikkers.

foto boven artikel: Allerhande

Reageer ook