Damespraatjes Damespraatjes

Waarom vrouwen ook eens achter de barbecue moeten gaan staan!

Mijn man kan geweldig lekker koken. Helaas heeft hij er over het algemeen weinig tijd voor, maar als hij dat wél heeft, maakt hij de lekkerste dingen. Van een authentieke Indonesische rendang tot een perfect gegaarde Côte de Boeuf: hij maakt ze op het hoogste niveau. De meeste van deze gerechten maakt hij op onze Big Green Egg. Weer of geen weer; ieder weekend gaat die aan. Eerst was het alleen Ward die voor grillmaster speelt, maar tegenwoordig gebruik ik hem ook steeds vaker. Want waarom zouden alleen mannen barbecueën? 

Vorige zomer hebben de barbecue en ik een mooie band opgebouwd. Het viel mij al langer op dat ik wel de mooiste barbecue-gerechten bedacht en voorbereidde, maar dat Ward het uiteindelijke barbecuewerk voor zijn rekening nam. Uiteindelijk kreeg hij de credits voor het perfect uitgewerkte menu, terwijl ík alle gerechten heb bedacht, voorbereid, koppelde aan bijpassende wijnen en opdiende. Daar kon ik niet langer mee leven en dus besloot ik dat het tijd werd om zélf de grilltang in handen te nemen.

Leren spelen met temperatuur

Wij hebben een Big Green Egg XL. Een enorme knoeperd die er best intimiderend uitziet als je nog nooit een barbecue hebt aangestoken. Dankzij heel wat YouTube-videos en instructies van mijn man is het mij gelukt om hem aan te krijgen en (nog belangrijker) te leren spelen met temperatuur. Want ja: die mooie asperges met zwarte grillstrepen hebben een andere temperatuur nodig dan dat hele Franse scharrelkippetje wat er een uur in moet. Het is even anders dan je gaspit en oven, maar als je eenmaal door hebt hoe dat vuur voor je kan werken, wil je nooit meer anders.

Accessoires

Ook leerde ik werken met verschillende accessoires als het rooster, de convEGGtor®, de plancha en de pizzaplaat. Met al deze accessoires kan je ieder stuk vlees, vis, gevogelte en groente op de juiste manier bereiden. Waar je bij de ouderwetse houtskool barbecue meestal alles direct op het grill rooster legt, kan je er bij de Big Green Egg voor kiezen om dingen indirect of op een speciale plaat te bakken. Zo maak je de lekkerste dingen!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kamado Express (@kamadoexpress)

Hoger niveau

Barbecueën is écht niet alleen een klusje voor mannen. Vind jij het binnen heerlijk om met eten bezig te zijn? Dan vind je dat buiten ongetwijfeld ook! Vrouwen hebben het vermogen een barbecue naar een hoger niveau te trekken. Dus geen kiloknallers en heel veel sausjes, maar één of twee goede stukken vlees en heerlijke verse bijgerechten. Zo maak ik graag gegrilde courgette, met gorgonzola, pijnboompitjes en citroenrasp. Of gegrilde groene asperges met truffelolie en wat parmezaanse kaas. En wat dacht je van een toetje van de barbecue, zoals langzaam gegaarde ananas met kletskoppen en rum-rozijnenijs? Weer eens wat anders dan dat sateetje met kant-en-klare satésaus. Enne, heb je wel zin in saté? Maak en kruid hem dan zelf. En ook een verse pinda-kokossaus heb je zo gemaakt.

OFYR

Nu ik mij de Big Green Egg dus langzaam maar zeker aan het toe-eigenen ben, heeft Ward zijn oog op een nieuw speeltje: een OFYR. Vorig jaar hadden we bij vrienden een tuinfeest en zij hadden zo’n ding staan. Eerst dacht ik dat het een soort luxe vuurkorf was, maar later ontdekte ik dat je er ook eten op kunt grillen. Een heel gave tuingadget waar Ward sinds dat feestje over praat. Momenteel zijn we bezig met wat plannen voor een nieuwe tuin, dus daar nemen we zo’n fraaie OFYR zeker in op!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kamado Express (@kamadoexpress)

Praat mee

Houden jullie er ook zo van om lekker buiten te koken en eten? Op wat voor barbecue werken jullie? En kende jij die mooie OFYR al? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Reageer ook