Als mantelzorger comfortabel wonen in een mantelzorgwoning
“In mijn land nemen we onze ouders bij ons in huis als ze hulpbehoevend worden”, vertelde onze Filipijnse oppas mij laatst. Het is daar heel normaal om je moeder of vader op een bepaald moment bij jou in huis te nemen. In Nederland kunnen we ons daar maar weinig bij voorstellen. De meeste ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk thuiswonen. Niet alleen omdat ze het zelf een prettige plek vinden, maar ook omdat ze hun kinderen niet tot last willen zijn. Toch komt er vaak een punt waarop ouders zó hulpbehoevend worden, dat helemaal zelfstandig wonen niet meer mogelijk is. In eerste instantie is er dan thuiszorg. Is dat niet meer voldoende? Dan kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor een seniorenwoning of de hulp van een mantelzorger. In dit artikel praten we over mantelzorgen en hoe je als mantelzorger comfortabel kunt wonen in een mantelzorgwoning.
Als mantelzorger voorzie jij jouw naaste(n) (familielid, kennis, vriend) van structurele zorg. Je gaat er ’s ochtends naartoe om een ontbijtje te maken, koffie te zetten en de krant klaar te leggen. Tussen de middag sta je weer op de stoep voor het doen van de was en het maken van een praatje. Tegen het vallen van de avond breng je nog een tasje boodschappen langs, kookt, ruimt op en maakt een praatje. Je doet het met veel liefde en toewijding, maar je kunt ook niet ontkennen dat het je soms best zwaar valt. Mantelzorgen is iets heel moois, maar makkelijk is het zeker niet. Laatst las ik iets over een mantelzorgwoning. Wat is dit precies?
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een speciale woning voor de mantelzorger of degene die mantelzorg ontvangt. Deze zorgwoning wordt gebouwd op eigen terrein, bijvoorbeeld in de voor- of achtertuin van de mantelzorger of zorgontvanger. Hierdoor wordt de afstand tussen de mantelzorger en de zorgontvanger een stuk kleiner en wordt het verlenen van liefdevolle en goede zorg beter te overzien.
Zelf bouwen of kopen?
Je kunt natuurlijk zelf een mantelzorgwoning bouwen. Dit is echter vaak zeer tijdrovend en kostbaar. Slimmer is om een prefab mantelzorgwoning te laten plaatsen. Deze zijn van alle gemakken voorzien en staan binnen no-time op z’n plek. Je kunt de mantelzorgwoning vrijwel direct betrekken of laten betrekken. En is de mantelzorgwoning op een bepaald moment niet meer nodig? Dan kun je hem verkopen. In sommige gevallen is het ook mogelijk hem terug te verkopen aan de verkoper. Wij adviseren dan ook om voor een kwalitatief hoogwaardige mantelzorgwoning te kiezen. Zo is het wooncomfort het grootst en is het een courante koop.
Koekjes langsbrengen
Mocht ik ooit gaan mantelzorgen, dan lijkt een mantelzorgwoning bij ons in de achtertuin een heel goed idee. Het zorgen wordt zo een stuk overzichtelijker. En als foodie vind ik het ook gezellig dat je makkelijk bij elkaar kunt aanschuiven voor de maaltijden of het langs brengen van versgebakken koekjes. Want uiteindelijk is dat een van de dingen die het mantelzorgen zo mooi maakt: je liefde delen met een ander.
Geef of ontvang jij mantelzorg? En zou een mantelzorgwoning dan iets voor jou zijn? Praat mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂
Afbeelding: Dominik Lange via Unsplash