Damespraatjes Damespraatjes

Zo maak je zelf een verse pizzabodem

Terwijl ik dit schrijf zit mijn vriend op de bank een pizza te eten. Je snapt wel: dat roept inspiratie op! De pizza die hij eet is van een grote pizza-keten, maar een zelfgemaakte pizza is natuurlijk veel lekkerder. Hij is kok en wees me op een heel fijn recept. Dit recept! Echt super lekker én super makkelijk. Dat wordt smullen!

Ingrediënten (8 pizza’s)

Gistmengsel
10 cl warm water
10 gram droge gist
1 theelepel suiker

Deegmengsel
700 gram bloem
2 theelepels zout
1 eetlepel olijfolie
300 ml warm water

Bereiden

1. Bereid het gistmengsel. Doe 10 cl warm water in een glas. Doe hier de gist en de suiker bij. Roer even door. Laat dit 10 minuten staan.

2. Bereid het deegmengsel. Doe de bloem in een kom en maak in het midden van de bloem een kuiltje. Doe in dit kuiltje het zout, de olijfolie en het water. Als het gistmengsel 10 minuten heeft gestaan mag je het gistmengsel bij het deegmengsel doen.

3. Roer het door met een lepel, zodat het gist en het deegmengsel zich mengen. Leg de lepel weg, kiep het deeg op je werkblad en kneed het deeg 10 minuten lang met je handen.

4. Stop het deeg terug in de kom en dek af met een vochtige doek. Laat het deeg 1 uur rijzen, tot het deeg ongeveer 2 keer zo groot is.

5. Haal het deeg uit de kom en snijd het in 8 porties.

6. Bestrijk elke portie met olijfolie en maak er voorzichtig balletjes van. Kneed het deeg hierbij niet.

7. Leg de deegballetjes 1 uur onder vershoudfolie om te rusten. Ondertussen kan je de groenten, saus, het vlees en de kaas voor je pizza klaarzetten.

8. Neem een deegballetje. Druk met je vingers een gleuf tussen de rand van de pizza en het gedeelte waar je de toppings oplegt. Druk daarna de binnenkant plat.

9. Je pizza heeft nu een pizzavorm, maar is nog erg klein en dik. Rek hem met je handen uit tot hij het gewenste formaat en de gewenste dikte heeft bereikt. Doe dit NIET met een deegroller!

10. Leg de pizza op een vel bakpapier en beleg hem met jouw toppings. Herhaal stap 8 t/m 10 tot je deeg op is.

11. Verwam de oven zo heet mogelijk voor met de bakplaat er in. Na 20 minuten leg je de pizza op de hete bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak hem in ongeveer 3 – 5 minuten bruin (afhankelijk van je oven).

Eet smakelijk!

Wil je het liever stap voor stap in een video bekijken? Dat kan!

 

Reageer ook