Recept: Zomerse avocado gazpacho
Als het buiten warm is, serveer ik graag een glas of bord gazpacho voor de maaltijd. Heerlijk verfrissend en ook nog eens heel gezond. Een klassieke gazpacho wordt gemaakt van tomaten, komkommer, paprika, ui en knoflook en wordt gekruid met olijfolie en azijn. Deze zomerse avocado gazpacho is een romige en rijke variant op de originele versie. En voeg je er dan ook nog zelfgemaakte croutons en eetbare bloemen aan toe? Dan wordt het ook nog eens hartstikke feestelijk.
Wat maakt avocado zo gezond?
gezondheidsvoordelen. Ze zitten boordevol enkelvoudig onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor het hart en het cholesterolgehalte verlagen. Bovendien bevatten ze veel vezels, wat de spijsvertering bevordert en een verzadigd gevoel geeft. Avocado’s zijn een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine K, vitamine E, vitamine C en verschillende B-vitaminen. Ze bevatten ook meer kalium dan bananen, wat de bloeddrukregulatie ondersteunt. Bovendien zijn avocado’s rijk aan antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine, die de ooggezondheid bevorderen. Ze helpen ook bij het opnemen van voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen.
Recept avocado gazpacho
Kook je lekker mee?
Ingrediënten avocado gazpacho (4 personen)
Avocado gazpacho :
- 2 rijpe avocado’s
- 2 selderij stengels
- 1 jalapeño
- 1 komkommer (zonder schil)
- 1 groene paprika
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel versgemalen peper
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel limoensap
- 2 eetlepels olijfolie
Ter garnering:
- 4 eetlepels zure room
- snoeptomaatjes, in kwartjes
- koriander, fijngehakt
- croutons (eventueel zelf gemaakt)
- tuinbonen
- eetbare bloemen
Bereiden
- Doe alle ingrediënten voor de avocado gazpacho in de blender. Mix op de hoogste stand totdat de gazpacho romig en glad is.
- Koel de gazpacho minimaal 30 minuten in de ijskast.
- Schep de avocado gazpacho in kommen of diepe borden. Schep op elk bord gazpacho een lepel zure room. Garneer met de snoeptomaatjes, koriander, croutons, tuinbonen en eetbare bloemen. Voeg eventueel nog wat extra versgemalen peper toe.
En lekker genieten maar!
Afbeelding: Bakd&Raw by Karolin Baitinger via Unsplash