Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Zelfgemaakte Gnocchi met Parmezaanse kaas, erwten en citroenrasp

Een van mijn favoriete vakantielanden is Italië. Afgelopen zomer waren we in Toscane op huwelijksreis en elke dag was één groot feest. Natuurlijk door het mooie weer en de goede wijnen, maar ook zeker dankzij het goddelijke eten. Eén van die Italiaanse topgerechten, is gnocchi. De deegkussentjes zijn zacht, romig en smaakvol en ik kan ze eigenlijk altijd eten. Ze zelf maken heb ik nog niet eerder gedaan, maar ik kwam een recept van Gordon Ramsay tegen waar ik héél enthousiast van werd. Hij maakt ze met (leftover) geroosterde aardappels en alleen al zien hoe hij het maakt, doet je het water in de mond lopen. Hierbij zijn recept! Onderaan de pagina zie je ook de video van Gordon. 

Ingrediënten

  • 2 grote aardappelen
  • 50 gram ricotta
  • 90 gram tarwebloem, gezeefd
  • 1 ei, geklopt
  • 1 takje tijm, alleen de blaadjes
  • 150 gram erwten
  • Rasp van 1 citroen
  • Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel boter
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de aardappelen met schil in zijn geheel in de oven. Bak in 75 minuten gaar. Haal ze uit de oven als ze gaar en zacht zijn. Schep met een lepel de aardappel uit de schil en prak/stamp ze tot zeer fijne aardappelpuree.

Doe de aardappelpuree in een grote kom en voeg hier de ricotta, een snufje zout en peper en het tarwebloem aan toe. Maak in het midden een kommetje en schenk hier het eimengsel in. Mix alles goed door en voeg ook de tijmblaadjes toe. Kneed tot een luchtig deeg en ga niet te lang door met kneden. Dit neemt de luchtigheid weg.

Maak één lange rol van het deeg, in de vorm van een sigaar van 1,5 centimeter dik. Bestuif een scherp mes met een beetje bloem en snijd gnocchi’s van 2 centimeter breed. Dip je vinger in een beetje bloem en druk alle gnocchi’s zachtjes in. Zo kunnen de gnocchi’s nog meer smaak opnemen.

Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg hier de gnocchi aan toe en kook ze ongeveer 1,5 tot 2 minuten. Zodra de gnocchi komt bovendrijven kan je het uit het water halen.

Zet een bakpan op een hoog vuur en voeg hier een flinke scheut olijfolie aan toe. Voeg hier de gnocchi aan toe en bestrooi met een beetje peper en zout. Bak totdat ze goudbruin zijn.

Voeg nu ook de erwten, de boter en wat tijm toe aan de pan. Houd de pan in beweging, zodat alles gelijkmatig warm wordt. Voeg dan ook de cintroenschil toe. Serveer de gnocchi met vers geraspte Parmezaanse kaas.

Enjoy!

Video tutorial 


Reageer ook