Recept: Authentieke Griekse Moussaka

Vorige lente waren mijn vriend Ward en ik op ‘babymoon’ in Griekenland. Hier vierden we onze laatste vakantie met z’n tweeen, voordat ons baby’tje geboren werd. Het was een hele relaxte vakantie waarin ik vooral heel veel geslapen en heel veel gegeten heb. Haha! Eén van de gerechten die ik daar meerdere keren bestelde, was Moussaka. Moussaka is een typisch Grieks overgrecht met aardappel, groenten, gehakt en bechamelsaus. Klinkt lekker he? Wacht maar tot je het proeft, dan weet ik zeker dat je het omschrijft als goddelijk.

Recept: Authentieke Griekse Moussaka

Benodigdheden

  • Ovenschaal van 25 x 30 centimeter
  • Bakpan
  • Medium sauspan
  • Olijfolie
  • 2 aardappelen, geschild
  • 2 rode uien
  • verse tijm, alleen de blaadjes
  • 1 aubergine
  • 2 courgettes
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 theelepel kaneel
  • mespuntje gemalen kruidnagel
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 gram rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 750 milliliter volle melk
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 200 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 3 eidooiers

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200 graden

2. Vet de ovenschaal in met wat olijfolie. Snijd de aardappelen en 1 ui in dunne plakjes. En doe ze in een kom. Besprenkel met wat olijfolie, peper, zout en verse tijm. Mix het en verspreid over de bodem van de ovenschaal. Zet voor 20 minuten in de oven.

3. Snijd de aubergine in dunne plakjes. Doe in een kom en breng op smaak met olijfolie, zout, peper en tijm. Verdeel de plakjes aubergine over de aardappel. Zet weer voor 20 minuten in de oven.

4. Snijd de courgettes in dunne plakjes. Breng ook dit op smaak met olijfolie, zout, peper en tijm. Verdeel over de aubergine. Bak ook weer 20 minuten in de oven.

5. Snijd een ui en een teen knoflook in kleine stukjes. Verwarm een pan en besprenkel deze met olijfolie. Fruit de ui en voeg na 2 minuten ook de knoflook toe. Zodra de ui gaar is voeg je ook de kaneel en kruidnagel toe. Bak dit even mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak ook dit mee.

6. Doe het gehakt bij de andere ingrediënten in de pan en rul gaar. Voeg daarna zout, peper en een blik tomatenblokjes toe. Bak dit totdat het meeste vocht is verdampt.

7. Zet een medium-grote sauspan op een medium vuur. Voeg de boter toe en laat deze smelten. Let op dat de boter niet verbrandt. Zodra hij is gesmolten, voeg je de bloem toe en roer je dit door met een garde. Voeg rustig en in verschillende keren de melk toe, zorg ervoor dat de melk helemaal door de bloem is opgenomen voordat je nieuwe melk toevoegt. Blijf de saus constant doorroeren met de garde. Haal van het vuur en voeg peper, nootmuskaat, de helft van de parmezaanse kaas toe en roer goed door. Roer tot slot 3 eidooiers door de saus.

8. Voeg 1/3 deel van de bechamelsaus aan het gehakt toe en mix. Verdeel de mix over de groenten in de ovenschaal. Nu verdeel je het laatste deel van de bechamelsaus over het gehakt en verspreid netjes over de hele bovenkant. Besprenkel met het laatste deel van de parmezaanse kaas.

9. Zet de moussaka weer voor 25-30 minuten in de oven. Haal hem eruit als hij goudbruin is. Laat de moussaka een uur buiten de oven staat voordat je hem aansnijdt.

Nou, dat wordt smullen!

Wil je graag zien hoe je dit gerecht maakt? Bekijk dan deze video instructie!

https://www.youtube.com/watch?v=Z_GcsR7Q99s


Reageer ook