Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Zelfgemaakte donuts

Toen mijn oma jaren geleden terug kwam van een vakantie in Amerika, had ze iets heel lekker bij zich voor ons: donuts. Dat is inmiddels ruim 20 jaar geleden en als ik het me goed kan herinneren hadden we deze zoete lekkernij destijds nog niet in Nederland. Vanaf het moment dat de donuts de koffietafel raakte, wisten wij één ding: dit moeten we vaker eten! 

Inmiddels zie je donuts ook overal in Nederland liggen. Maar wist je dat je ze ook zelf kan maken? Leuk voor op een verjaardag of bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw. We hebben hier een recept mét instructievideo voor je. Dat wordt smullen 🙂

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 520 gram bloem
  • 240 milliliter melk, verwarmd tot 40 – 45 graden
  • 2 theelepels gist
  • 1/4 theelepel vanille extract
  • 65 gram suiker
  • 50 gram ongezouten boter, gesmolten
  • Zonnebloemolie

Bereiden

1. Doe de eieren in een kom en klop ze tot ze schuimig zijn.

2. Voeg hier melk, gist, zout, vanille extract en suiker aan toe. Blijf ondertussen kloppen.

3. Doe ook de gesmolten boter erbij en roer het goed door. Gooi tijdens het roeren ook steeds wat bloem erbij.

4. Begin met het kneden van het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Doe dit 10 minuten, zodat het een mooi deeg wordt.

5. Stop het deeg terug in de kom en dek goed af met plastic folie of een plastic deksel. Laat dit ongeveer een uur rijzen, zodat het deeg in formaat kan verdubbelen.

6. Rol het deeg uit met een deegroller, zodat er één grote plak van 2,5 centimeter dik ontstaat. Snijd met een ronde koekjes vorm je donut uit het deeg. Neem vervolgens een kleinere koekjes vorm om het gat in het midden te maken. Doe dit totdat het deeg op is.

7. Leg de donuts op een bakplaat en laat ze 20 minuten rusten.

8. Verwarm de olie en laat de donuts hierin frituren totdat ze goudbruin zijn. Let op dat de olie niet te heet wordt, dan verbranden de donuts. Laat het overtollige vet van ze aflekken op een stukje keukenpapier.

9. Laat de donuts afkoelen. Daarna kan je ze versieren met glazuur, chocolade en alles wat jij lekker vindt!

Reageer ook