Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Pittige maïskolf met kruidenboter en koriander

Deze week ben ik teruggekomen van een geweldige vakantie in Mexico. Daar heb ik heerlijk uitgerust, maar natuurlijk heb ik ook heel veel inspiratie opgedaan. En dan vooral op het gebied van eten en drinken. Wat hebben ze daar een rijke culinaire cultuur zeg! Natuurlijk krijgen jullie recepten voor de beste salsa’s en drankjes, maar ik wilde ook graag een maïsrecept delen wat ik daar ben tegengekomen. 

Normaal gesproken eet ik alleen zomers een maïskolf. Al bij mijn ouders gooiden we ze vroeger op de barbecue, maar veel vaker dan op die incidentele barbecue eet ik ze niet. Totdat ik in Mexico werd geconfronteerd met dit soort maïskolven. Niet zomaar een beetje zout en wat boter… In Mexico is dit bijgerecht een culinair hoogtepunt. Daar kunnen wij wat van leren!

In mijn beste Spaans (oftewel: Engels met een Spaans accent) vroeg ik hoe je dit maakt. Na wat gehannes met de taal is het me gelukt het recept te verkrijgen en het is bijzonder makkelijk. Here we go!

Pittige maïskolf met kruidenboter en koriander

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 grote maïskolf (over de breedte doormidden gesneden)
  • 2 eetlepels roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel verse bieslook (fijngehakt)
  • 1 eetlepel verse peterselie (fijngehakt)
  • 1 eetlepel verse koriander (grof gehakt)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel cayennepeper
  • Sap van 1/2 limoen

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Doe de boter in een kom. Roer hier de bieslook, peterselie, zout, peper en limoensap doorheen. Zet in de ijskast.

3. Zet grote pan kokend water op en kook hierin de maïskolven in 15 minuten beetgaar.

4. Leg de mais in de oven. Keer de kolven na 5-7 minuten om, of totdat ze goudbruin beginnen te worden. Laat ook de andere kant in 5-7 minuten goudbruin worden.

5. Laat de maïskolven een beetje afkoelen. Besmeer ze met de boter, sprenkel hier de cayennepeper overheen en top af met de grof gehakte koriander.

Houd je wel van pittig? Doe dan ook een beetje cayennepeper door de boter!


Reageer ook