Recept: Indische Soto Ayam van Hugo Kennis (5 Uur Live)
Thuis zijn wij dol op lekker eten uit verre landen. Op het menu staan vaak gerechten uit Marokko, Argentinië, Thailand, India, Mexico, Amerika, Indonesië en sinds kort ook de Filipijnen. Eigenlijk is geen gerecht ons te gek, te pittig of te exotisch! Toen wij nog in Amsterdam woonden, lieten wij dit eten gewoon lekker thuisbezorgen, maar sinds wij naar Bussum verhuisd zijn, kan dit niet zo makkelijk meer. En stiekem is dat best leuk, want nu mogen we het zelf maken!
De ene keer lukt het gerecht beter dan de andere keer. Zo probeerde ik laatst zelf roti te maken, wat het in de verste verte niet haalde bij een échte Surinaamse roti. Maar, vraag je mij om iets uit de traditionele Mexicaanse keuken te koken? Dan is het meestal een succes!
Vanavond wil ik voor het eerst Indische Soto Ayam maken. Deze rijkgevulde kippensoep is altijd super lekker, gezond en voedzaam. Hem zelf maken had ik nog nooit gedaan, maar dankzij het 5 Uur Live recept van Hugo Kennis, durf ik de uitdaging wel aan. Hierbij het recept! Gaan jullie het ook proberen te maken?
Recept: Indische Soto Ayam
Ingrediënten (4 personen)
Voor de bouillon:
- 4 kippenpoten
- 10 cm laos (galangawortel)
- 2 stengels sereh (citroengras)
- 6 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
- 4 blaadjes salam (Indonesische laurier)
- 2 ½ liter water
Voor de bumbu:
- 10 cm gember
- 2 uien
- 6 knoflookteentjes
- 2 stengels citroengras (sereh)
- 6 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
- 8 kemirinoten
- 1 el sambal ulek
- 1 el ketumbar (gemalen koriander)
- 2 tl djinten (gemalen komijn)
- 2 el kunjit (gemalen geelwortel)
- 2 tl zout
- 1 tl witte peper
- Scheutje plantaardige olie
Verder:
- 200 gr dunne rijstnoedels
- 4 eieren
- 2 lente-uitjes
- 1 rode lombok (Spaanse peper)
- 2 limoenen
- 200 gr taugé
- 8 el bawang goreng (gebakken uitjes)
Bereiden
1. Begin met de bouillon. Snijd de laos in plakjes en kneus de sereh door er een paar keer met de botte kant van een mes op te slaan. Doe de kippenpoten, sereh, laos, djeruk purut en salam in een pan en giet er het water bij. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat de bouillon in 1½ uur trekken, zonder deksel op de pan.
2. Maak intussen de bumbu. Schil de gember en hak de gember, ui, knoflook en sereh in grove stukken. Verwijder de middelste harde nerf uit de djeruk purut en snijd de blaadjes in reepjes. Rooster de kemirinoten en hak ze grof. Maal alle ingrediënten voor de bumbu, behalve de olie, in een keukenmachine of blender tot een fijne pasta. Verhit de olie en fruit de bumbu zachtjes gedurende 10 minuten. Roer af en toe door.
3. Kook de rijstnoedels in 1 minuut gaar en spoel ze af met koud water. Kook de eieren 7 minuten, laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Hak de lente-uien en de lombok in dunne ringen en snijd 1 limoen in parten.
4. Doe de bumbu bij de bouillon en laat nog een paar minuten zachtjes meekoken. Haal de kippenpoten uit de bouillon en laat iets afkoelen. Zeef de bouillon, zet terug op het vuur en houd hem tegen de kook aan. Roer het sap van de andere limoen door de soep. Pluk met behulp van twee vorken het vlees van de kippenpoten.
5. Begin met de opmaak en gebruik hiervoor ruime kommen. Schep eerst wat rijstnoedels in de kommen en leg daarop een handje taugé. Verdeel de geplukte kip over de taugé. Strooi er wat lente-uitjes en gebakken uitjes over. Snijd de eieren doormidden en leg in elke kom 2 halve eieren. Schenk de bouillon in de kommen en garneer met wat ringetjes lombok en een partje limoen.
Geniet ervan!