Damespraatjes Damespraatjes

Kerstrecept: Gebraden kip gevuld met kruiden en citroen (met video tutorial)

Met de kerst pak je toch altijd extra uit. Je besteedt wat meer aandacht aan je kleding, je geeft wat meer uit aan wijnen en je kookt luxer dan op de gewone maandagavond. Persoonlijk vind ik dit zo leuk, dat iedereen extra zijn best doet! We willen jullie de komende dagen wat échte kerstrecepten voorleggen, recepten die je normaal gesproken misschien niet zo goed durft te maken. We hopen dat het je met de uitleg en de video tutorial helemaal gaat lukken. Vandaag: een hele gebraden kip met kruiden en citroen.

Gebraden kip gevuld met kruiden en citroen

Ingrediënten (1 kip)

  • Hele kip, op kamertemperatuur (dit kan best lang duren dus haal hem in ieder geval een uur voordat je begint uit de ijskast)
  • 1 citroen, in vier parten
  • 10 takjes tijm
  • 4 takjes rozemarijn
  • 20 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout

Bereiden 
Bereidingstijd: ongeveer 2 uur

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Verwijder het elastiek wat de poten bij elkaar houdt en bestrooi de kip royaal met peper en zout. Vul de holte van de kip met de partjes citroen, rozemarijn, tijm en knoflook.

3. Verhit de olie in een braadpad die groot genoeg is voor de kip. Bak de kip rondom goudbruin aan. Bestrooi de kip met wat extra rozemarijn en tijm.

4. Zet de kip in de oven volgens de onderstaande bereidingstijden*. Bedruip de kip elke 20 minuten met het vet uit de pan. Draai hem na een uur om in de pan.

5. Check de kip op gaarheid. Hij is gaar als de pootjes wat losser zitten en het vocht van de gebraden kip helder is. Je kunt ook gebruikmaken van een vleesthermometer om de gaarheid te meten. Wanneer de kerntemperatuur van de kip 70 graden is, is hij gaar.

6. Wanneer je hem uit de oven haalt laat je hem nog 15 minuten in een afgesloten pan rusten.

7. Serveer de kip op een mooie schaal. Heerlijk met een frisse salade en gebakken aardappeltjes.

*Een uur in de oven per kilo kip. Een kip van 1,3 kilo moet dus 1 uur en 20 minuten in de oven. Een kip van 1 kilo een uur. Een kip van 1,5 kilo 1 uur en 30 minuten. 

Video tutorial

Albert Heijn maakte een geweldige video tutorial waarin ze tot in detail uitleggen hoe het braden van een kip werkt. Echt handig om even te bekijken voordat je aan de slag gaat!

Reageer ook