Damespraatjes Damespraatjes

Lekkerder, gezonder en goedkoper: maak deze producten vanaf nu zelf!

Sterk bewerkt eten is meestal niet al te goed voor onze gezondheid. Tot chips gefrituurde aardappels verliezen alle goede voedingswaarden en ook een pak sap kun je beter laten staan. Chips maak je niet zo snel zelf (hoeft ook niet!), maar wist je dat sauzen, dressings en ontbijtgranen écht veel gezonder zijn als je ze zelf maakt. Niet alleen zijn ze beter voor je. Ook ben je meestal minder geld kwijt en smaakt het veel beter. Lekkerder, gezonder en goedkoper: maak deze producten vanaf nu zelf!

Waarom niet bewerkt?

Bewerkte voeding wordt vaak beschouwd als ongezond vanwege verschillende redenen die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. Ten eerste bevatten veel bewerkte voedingsmiddelen vaak overmatige hoeveelheden toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartziekten.

Daarnaast gaat het bewerkingsproces vaak gepaard met het verlies van belangrijke voedingsstoffen en vezels, waardoor de voedingswaarde van het product afneemt. Het regelmatig consumeren van bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot een onevenwichtig dieet en een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen.

Bovendien bevatten veel bewerkte producten kunstmatige additieven, conserveringsmiddelen en smaakstoffen, waarvan sommige in verband zijn gebracht met allergieën en gezondheidsproblemen. Het gebrek aan verse, onbewerkte ingrediënten in bewerkte voeding kan ook de algehele gezondheid en het welzijn beïnvloeden. Over het algemeen pleiten gezondheidsdeskundigen voor een evenwichtig dieet dat voornamelijk bestaat uit onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen om de beste gezondheidsresultaten te bevorderen.

Brood

Probeer je eigen brood te bakken met verse ingrediënten. Het is niet alleen gezonder, maar je kunt ook variëren met smaken en granen.

Granola

Maak je eigen granola met havermout, noten, zaden en gedroogd fruit. Zo kun je de hoeveelheid suiker controleren en aanpassen naar jouw smaak.

Sauzen en dressings

Veel kant-en-klare sauzen en dressings bevatten toegevoegde suikers en conserveermiddelen. Probeer thuis je eigen vinaigrettes, mayonaises, pesto’s en sauzen te maken.

Yoghurt

Yoghurt maken is verrassend eenvoudig. Hiermee kun je de probiotische inhoud reguleren en suiker verminderen.

IJs

Experimenteer met zelfgemaakt ijs zonder kunstmatige toevoegingen. Je hebt controle over de ingrediënten en kunt unieke smaakcombinaties creëren.

Hummus

Maak je eigen hummus met kikkererwten, tahin, knoflook en citroensap. Het is snel, lekker en zonder onnodige toevoegingen.

Energierijke snacks

Vermijd de verpakte energierepen en maak je eigen gezonde snacks met noten, zaden en gedroogd fruit.

Soep

In plaats van ingeblikte soepen met veel zout, maak je eigen soepen met verse groenten en kruiden.

Kruidenmixen

Maak je eigen kruidenmixen zonder toegevoegde smaakversterkers. Zo kun je de smaak aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

Koekjes en gebak

Bak je eigen koekjes en gebak in plaats van ze in de winkel te kopen. Zo heb je controle over de ingrediënten en kun je gezondere alternatieven gebruiken, zoals volkoren meel en minder suiker.

Praat mee

Welke van deze dingen maak jij al zelf? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we heel erg gezellig!

Bovenste afbeelding: Alexander Mils via Unsplash

Reageer ook