Damespraatjes Damespraatjes

Koken als je moe bent: 5 redenen om het toch te doen

Iedereen kent het wel: die momenten waarop je thuiskomt na een lange, vermoeiende dag en het liefst gewoon op de bank zou ploffen met een kant-en-klaarmaaltijd of met de Thuisbezorgd app. Het idee om te koken verschuif je dan het liefst naar de volgende dag. Toch zijn er goede redenen om juist op zulke dagen de keuken in te duiken. Koken als je moe bent: 5 redenen om het toch te doen!

Van een gezonde maaltijd krijg je juist energie

Als je regelmatig toegeeft aan de verleiding om een kant en klare maaltijd in de magnetron te stoppen, dan kan dit op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Dit soort maaltijden bevatten vaak veel zout, suiker en verzadigde vetten, wat kan bijdragen aan problemen zoals obesitas, hoge bloeddruk en diabetes. Door zelf te koken, heb je de controle over de ingrediënten die je gebruikt. Je kunt gezonde opties kiezen, zoals magere eiwitten, veel groenten en volkoren granen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Uiteindelijk krijg je hier meer energie van en zit je lekkerder in je vel.

Stiekem toch best ontspannend

Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kan koken als je moe bent eigenlijk best wel een ontspannende activiteit zijn. Terwijl je in de keuken bezig bent, kun je je gedachten laten afdwalen en je concentreren op het bereiden van een heerlijke maaltijd. Het koken kan zelfs therapeutisch werken. Het hakken, roeren en proeven van ingrediënten kan een kalmerend effect hebben en je helpen om de stress van de dag los te laten. Na het eten nog even lekker uitbuiken op de bank en bijtijds naar bed (wist je al dat slapen met tape op je mond kan helpen tegen o.a. snurken?).

Creatieve uitlaatklep

Koken is een vorm van creativiteit. Dit is omdat je naar hartenlust kunt experimenteren met smaken en gerechten. Misschien ontdek je wel een nieuw favoriet recept, of bedenk je een originele twist op een klassiek gerecht. De keuken kan een plek zijn waar je je creatieve ideeën kunt uiten, zelfs als je moe bent. Probeer gelukte recepten natuurlijk wel te onthouden door ze op te schrijven. Wel zo lekker als je een nieuwe favoriet wat vaker op tafel kunt zetten.

Samen aan de slag

Nodig je gezinsleden uit om samen te koken. Het bereiden van een (uitgebreide) maaltijd zorgt voor een gevoel van verbondenheid Bovendien is het een goede manier om deze ‘last’ na een drukke dag te kunnen delen. Men kan bijvoorbeeld helpen met het snijden van groenten of het roeren van sauzen. Tijdens het koken ontstaan er vaak weer gesprekken, wat ook goed is voor de onderlinge verstandhouding.

Besparen op de kosten

Een van de nadelen van vaak afhalen of bestellen is dat het behoorlijk duur kan zijn. Op de lange termijn kunnen deze kosten flink oplopen. Door regelmatig zelf te koken, kun je dus geld besparen. Je kunt slim inkopen doen, grotere porties bereiden om later op te warmen en eventuele restjes gebruiken voor de lunch, of om nieuwe maaltijden te creëren. Dit scheelt niet alleen in je portemonnee, maar voorkomt ook een hoop voedselverspilling.

Wat doe jij na een lange dag? Zelf koken, of toch liever bestellen? Laat het ons weten in de comments.

Afbeelding: Pexels – Kampus Production

Reageer ook