Damespraatjes Damespraatjes

Deze Nederlandse ‘Chinese’ gerechten kennen ze in China niet

In Nederland kunnen we genieten van een rijke diversiteit aan culinaire smaken. De Chinese keuken is hier één van de meest geliefde keuzes van. Wat veel mensen echter niet weten, is dat sommige van de populaire ‘Chinese’ gerechten die we hier kennen, helemaal niets te maken hebben met de traditionele Chinese keuken. In dit artikel ga ik hier verder op in. Deze Nederlandse ‘Chinese’ gerechten kennen ze in China niet.

Babi Pangang

Een van de meest iconische en bestelde ‘Chinese’ gerechten in Nederland is ongetwijfeld Babi Pangang,  geroosterd varkensvlees in een zoetzure saus. Nederlanders zijn er dol op, maar in China zelf kom je dit gerecht eigenlijk niet tegen.  In China zijn er wel vergelijkbare gerechten, maar de kenmerkende zoetzure smaak is uniek voor ons kikkerlandje.

Foe Yong Hai

Een andere favoriet in veel Nederlandse Chinees-Indische restaurants is Foe Yong Hai. Dit zijn omeletrolletjes overgoten met een zoete tomatensaus. Hoewel eiergerechten zeker wel populair zijn binnen de Chinese keuken, heeft Foe Yong Hai een specifieke zoete twist die je in China niet snel terug zult zien.

Bami Goreng

Bami Goreng is een roerbakgerecht bestaande uit gebakken noedels en diverse groenten. Hoewel roerbakgerechten een essentieel onderdeel zijn van de Chinese keuken, is deze specifieke combinatie van ingrediënten uniek voor Nederland. Men combineert  Nederlandse en Chinese smaken namelijk op een manier die je verder niet zo snel tegenkomt, al helemaal niet in China.

Chinese tomatensoep

Ook de Chinese tomatensoep zoals wij hem kennen, is in China niet terug te vinden. In Nederland is de soep vaak dikker en bevat het stukjes kip, ham of garnalen. In China is de tomatensoep meestal dunner en een stuk meer summier qua samenstelling.

Kroepoek

Hoewel kroepoek vaak als bijgerecht wordt gegeten bij een ‘echte Chinese’ maaltijd, is het eigenlijk typisch Indonesisch. Die grote plakken kroepoek die je bij de Chinees krijgt horen er dus eigenlijk gewoon niet bij.

Pindasaus

Pindasaus wordt veel gebruikt in en bij Nederlandse Chinees-Indische gerechten, zoals saté en loempia’s. Maar ook pindasaus heeft zijn wortels in de Indonesische keuken.

Koe Lo yuk

Koe Lo Yuk bestaat uit gefrituurde varkensblokjes (ook vaak in de vorm van een bal) bedekt met een zoetzure saus. Hoewel gefrituurd vlees en zoetzure sauzen in de Chinese keuken voorkomen, is deze specifieke combinatie typisch Nederlands-Chinees.

Mihoen Singapore

Mihoen Singapore is gemaakt van gebakken mihoen met kerrie en wordt vaak geserveerd met garnalen, kip en groenten. Hoewel de mihoen zelf een Chinees gerecht is, is de toevoeging van kerrie wel echt een Nederlands ding. Ook worden er andere groenten toegevoegd zodat het ineens een totaal ander gerecht is dan het origineel.

Het ontstaan van Nederlands-Chinese gerechten

De vraag die ik heb nadat ik bovenstaande heb opgeschreven is eigenlijk: hoe zijn al deze Nederlands-Chinese gerechten ontstaan? Het antwoord ligt in de geschiedenis van de Chinees-Indische restaurants in Nederland. Tijdens de migratiegolf van Chinezen naar Nederland in de vroege 20e eeuw, paste de Chinese keuken zich aan de Nederlandse smaakpapillen aan. Dit resulteerde in unieke gerechten die in China zelf niet bestaan. Het is voor Chinese mensen die hier op vakantie komen dus echt een hele ervaring om Chinees te eten, juist omdat het net eventjes anders is.

Traditionele gerechten meer te bieden

Hoewel de Nederlands-Chinese gerechten hier ontzettend populair zijn, is het wel zo dat de authentieke Chinese keuken veel meer te bieden heeft. Dit komt met name door een enorme diversiteit aan regionale keukens, elk met zijn eigen unieke smaken en ingrediënten. Om een echt goede indruk te krijgen van traditioneel Chinees eten kun je er dus eigenlijk niet omheen om een reis naar die indrukwekkende en prachtige land te boeken.

Afbeelding: Pexels – Lisa Fotios 

Reageer ook