Damespraatjes Damespraatjes

Hoe behoud je vitamines als je eten bereidt

Nu de ‘r’ weer in de maand zit, is het zaak om de gezondheid goed in de gaten te houden. Een verkoudheid of griepje ligt op de loer, dus zorg ervoor dat je weerstand hebt. Een goede weerstand bouw je op door onder meer te bewegen en gezond te eten. En ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt.

Vitamines komen in kleine hoeveelheden voor in voedsel en drank. Ze zijn belangrijk voor een goede gezondheid en voor een normale groei en ontwikkeling. Ieder mens heeft dus vitamines nodig. Omdat ons lijf niet zelf vitamines kan maken, moeten we ervoor zorgen dat we ze binnen krijgen. Dat doen we door gevarieerd te eten. Door onder meer groente, fruit, vlees, vis, noten en brood op ons menu te zetten. We weten allemaal dat groente en fruit barsten van de broodnodige vitamines. De vraag is alleen wat gebeurt er met die vitamines als je ze kookt.

Vitamines verhitten

Als je voedingsmiddelen met C en foliumzuur verhit, gaat een groot deel ervan verloren. Het gehalte aan vitamine C en foliumzuur in eten kan afnemen bij lang koken of koken in te veel water. Vitamine C gaat verloren als het wordt blootgesteld aan de lucht, aldus het voedingscentrum.

Hoe behoud je vitamines

Hoe kun je ervoor zorgen dat vitamines behouden blijven? Het Voedingscentrum geeft het volgende advies:

  1. Kook met zo min mogelijk water. Groentes kun je in een klein laagje water gaar koken. Zorg dat je groentes net onder water staan.
  1. Verwarm eten kort. Verwarm eten en drinken niet langer dan nodig is om ze te bakken of te braden of om ze gaar te koken.
  1. Restjes bewaren. Bij het bewaren van restjes gaan veel vitamines verloren. Bewaar kliekjes bij voorkeur op een koele plaats of in de vriezer.
  1. Gesneden groenten. Gesneden groenten kun je niet te lang bewaren omdat belangrijke vitamines dan worden afgebroken.
  1. Niet in de zon en daglicht leggen. Stel eten en drinken zo min mogelijk bloot aan zonlicht.

Als je wat minder goed in je vel zit, of minder goed voor jezelf zorgt en je bang bent dat je een tekort aan vitamines hebt, kun je ze aanvullen met pillen. Zo kun je uiteenlopende vitamines bestellen bij Flinndal.nl. Je bestelling wordt dan gratis via de post bij je thuisbezorgd.

Krijg jij voldoende vitamines binnen? Haal je die alleen uit verse producten of slik je af en toe pillen om een eventueel tekort aan te vullen? We zijn benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook