Damespraatjes Damespraatjes

Bier is hot! Wat zijn de biertrends van 2016?

Waar het vroeger een pilsje op tap en een malt, witbier en oud-bruin op fles was, komt een zichzelf respecterende kroeg daar echt niet meer mee weg. De grote merken vechten om de consument met fruitbieren, terwijl kleine -vaak lokale- brouwers met authentieke producten komen. De Radlers weten niet of ze zich nou op de man of de vrouw moeten richten, verwarring alom en ondertussen wordt het ons lastig gemaakt. Waarmee scoor je nu écht punten als je dat in een hippe tent bestelt? 

Meer dan IJ-PIE-EE 

De kleine ambachtelijke brouwer heeft ons de afgelopen jaren weer opnieuw kennis laten maken met de klassieke Belgische bierstijlen. Blond, dubbel en tripel, je vindt ze volop weer in het supermarktschap. Brouwers kijken nu alweer verder; Amerikaanse, Duitse en Britse bierstijlen komen langzaam de markt op. Nu nog populairste is de hoppige I.P.A. Maar, andere stijlen om de komende tijd op te letten zijn de Saisons, de Porters (of zoals wij zeggen Poorters) en –voor de diehard liefhebber- de rokerige Rauch bieren.

Meer dan hops

Cascade, Centennial, Chinook, Challenger, Targe en Spalt. Als je indruk wilt maken bij de barman vraag je welke van bovenstaande hopsoorten in je speciaalbier zitten. Hops waren hét ding, echte biernerds praatten uren door over de keuze van het type hop. Ook daar is Nederlands alweer aan het evolueren, naast hops zie je nu ook de rijping (bijvoorbeeld op whiskyvaten)prominent op etiketten staan. Ook bier met toegevoegde botanicals wordt helemaal hip. Dat laatste komt echt overgewaaid van de distillatenmarkt. Door de gin-hype weten we allemaal hoe vlierbloesem smaakt. Wat leuk is, is dat wij in de Gouden Eeuw in Nederland al een sterke traditie hadden om te brouwen met specerijen. Een herontdekte Nederlandse biertrend dus!

12670327_735586726543289_6506241761762603659_n

Meer dan een bitterbal erbij

Door al die nieuwe smaken kan je meer met bier dan nonchalant aan de bar met een pilsje in de hand een bitterballetje achterovergooien. Bier-spijscombinaties verschijnen nu in de ‘wijn’arrangementen van de sjieke zaken en dan is het vaak slechts een kwestie van tijd voordat we met z’n allen porters selecteren voorbij het kaasplankje of een I.P.A. voor bij de Thaise curry. Meer smaken, meer mogelijkheden; we hebben nog wel wat bier om naar uit te kijken te komende jaren!

Bierjongen Frederik Kampman is Chief Botanical Officer en oprichter van Lowlander Beer: Brewed with Botanicals. De bieren verhalen over het moedige verleden van Nederland en combineren twee Oud-Hollandse liefdes: Bier en Botanicals. Meer info over Frederik en zijn bier op www.lowlander-beer.com

Frederik Kampman - Lowlander

 

Reageer ook