Damespraatjes Damespraatjes

Zijn verspakketten gezond? Deze vallen binnen de Schijf van Vijf!

 

Thuis kook ik doordeweeks graag met verspakketten of dozen van een maaltijdservice. Mijn man en ik werken allebei, de kids zitten op pianoles, zwemles, hockey en voetbal en zo nu en dan wil ik ook nog eens iets voor mezelf doen. In het weekend kook ik heerlijk uitgebreid, maar op de doordeweekse dagen heb ik daar niet altijd tijd voor of zin in. Een verspakket is dan heel makkelijk. Je hebt in één klap een makkelijke, snelle en gezonde maaltijd in je winkelwagentje liggen. Maar zijn die verspakketten gezond? Of is dat iets wat de supermarkten ons vooral heel graag doen geloven? Wij zoeken het uit!

Zijn verspakketten gezond?

De meeste verspakketten bevatten veel groente en zijn vanuit dit perspectief dus zeker gezond. Ook is het zo dat het een hele gemakkelijke manier van koken is. Waar je zonder het verspakket misschien sneller naar een diepvriespizza zou grijpen, is het nu relatief eenvoudig om een evenwichtig gerecht te maken.

Te veel zout

Wel is het zo dat de meeste verspakketten wat aan de hoge kant zitten met het zout. Zo bevatten ze vaak kruiden zakjes, sausmixjes of bouillon blokjes die aan de zoute kant zijn. Door hier maar de helft  van te gebruiken en geen extra zout toe te voegen, kun je voorkomen dat je te veel zout binnenkrijgt.

Liever volkoren

Wat betreft de koolhydraatcomponent, valt er ook wat aan te merken op de verspakketten. De pakketten bevatten vaak de witte variant van een product, zoals witte pasta, witte rijst, gewone wraps, gewone couscous, enzovoorts. Gezonder zou het zijn als de pakketten vaker volkoren varianten zouden toevoegen, zoals volkoren pasta of couscous, volkoren wraps of zilvervliesrijst.

Verzadigd vet

Verspakketten met gehakt of 48+ kaas, bevatten vaak te veel verzadigd vet. Opties met mager gehakt of mozzarella hebben minder verzadigd vet en passen beter binnen een gezonde maaltijd.

Welke verspakketten vallen binnen de Schijf van Vijf?

Als je voor het schap met de verspakketten staat en je wil graag een gezonde keuze maken die binnen de Schijf van Vijf past, kun je op de volgende dingen letten:

  • Kies een pakket met voldoende groente: minimaal 200 gram groente per persoon
  • Gebruik bijgeleverde kruidenzakjes/bouillonblokjes met mate: neem de helft en bewaar de andere helft in de ijskast.
  • Kies voor een pakket met een volkoren product: zoals volkoren wraps, volkoren pasta of zilvervliesrijst
  • Als je zelf vlees of kaas mag toevoegen, kies kan voor een magere optie: denk aan blokjes kipfilet, tofu, mager gehakt, geitenkaas, mozzarella of hüttenkäse.

Totaalplaatje

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je kijkt naar het totaalplaatje van je voeding. Als jij de hele dag vetarm, met voldoende groente, fruit en volkoren producten hebt gegeten, kun je heus wel een wat ‘ongezonder’ verspakket kiezen. Het gaat allemaal om de balans en het inpasbaar maken van gezond eten in je lifestyle.

Praat je met ons mee?

Hoe kijk jij hiernaar? Hoe belangrijk is het dat verspakketten gezond zijn voor jou? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties, dat vinden we altijd heel erg gezellig.

Afbeelding: Unsplash+

Reageer ook