Damespraatjes Damespraatjes

Eten naar het seizoen: Maart

Maart markeert de overgang van winter naar lente. De dagen worden langer, de zon laat zich vaker zien en de eerste voorjaarsgroenten komen beschikbaar. Hoewel de koude maanden nog voelbaar zijn, biedt deze tijd van het jaar een mooie mix van wintergroenten en de eerste lentefrisse smaken. Door te kiezen voor seizoensproducten eet je niet alleen verser en smaakvoller, maar ook duurzamer. Wat ligt er in maart op je bord?

Groenten van de maand maart

In maart zijn er nog volop wintergroenten beschikbaar, maar beginnen ook de eerste lentegroenten hun intrede te doen.

Prei – Deze veelzijdige groente is rijk aan vezels en heeft een milde uiensmaak. Heerlijk in soepen, stoofschotels of ovenschotels.

Boerenkool – Hoewel boerenkool vaak met de winter wordt geassocieerd, is deze groente nog steeds goed verkrijgbaar in maart. Lekker in stamppotten of verwerkt in een gezonde smoothie.

Wortelen – Zoet en knapperig, perfect als snack, in soepen of geroosterd uit de oven.

Rode biet – Een voedzame groente met een aardse smaak die zowel rauw als gekookt gegeten kan worden. Probeer eens een salade met geroosterde biet, geitenkaas en walnoten.

Pastinaak – Deze witte wortelgroente heeft een zoete, anijsachtige smaak en is heerlijk in puree, soep of geroosterd uit de oven.

Raapstelen – Een van de eerste lentegroenten! Raapstelen zijn fris en pittig en doen het goed in salades, stamppotten of als roerbakgroente.

Spinazie – De eerste spinazie van het jaar wordt in maart geoogst. Een voedzame bladgroente vol ijzer en vitamines, heerlijk in salades, soepen of als bijgerecht.

seizoensgroenten maart

Getty Images

Fruit van de maand maart

In maart is het fruitaanbod nog grotendeels gebaseerd op bewaarfruit, maar de eerste frisse smaken beginnen zich aan te dienen.

Appels en peren – Deze vruchten zijn nog steeds volop verkrijgbaar, ideaal voor in een fruitsalade, compote of als tussendoortje.

Citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen, grapefruits, citroenen) – Perfect voor een vitamine C-boost, heerlijk als sap of in gerechten.

Kiwi – Een frisse, tropische vrucht die vol zit met vitamine C en vezels. Lekker uit het vuistje of in een smoothie.

Rabarber – Eind maart begint de eerste rabarber weer op te duiken. De zure stengels zijn perfect voor compote, jam of een heerlijke taart.

Nadia Clabassi

Waarom eten volgens het seizoen?

Seizoensproducten zijn niet alleen verser en smaakvoller, maar ook duurzamer. Ze komen vaak van lokale boeren en hoeven minder kilometers af te leggen voordat ze op je bord belanden. Bovendien bevatten groenten en fruit uit het seizoen vaak precies de voedingsstoffen die je lichaam op dat moment nodig heeft. In maart betekent dat veel vitamine C en vezels om je immuunsysteem te ondersteunen bij de overgang van winter naar lente.

Inspiratie voor maartse gerechten

Raapstelenstamppot met aardappelen en een vleugje mosterd.
Bietensalade met geitenkaas, rucola en walnoten.
Rabarbercompote met een vleugje honing en kaneel.
Pastinaaksoep met een romige textuur en een hint van tijm.
Spinaziepannenkoeken als gezonde lunchoptie.

Maart is een mooie maand om te genieten van de laatste wintergroenten en langzaam over te schakelen naar de frisse smaken van de lente. Door te eten volgens het seizoen haal je het beste uit de natuur én je bord!

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Reageer ook