Recept: Ge­krui­de cô­te de boeuf met Viet­na­me­se sal­sa

Hoewel we op Kookpraatjes graag vegetarisch koken, houden we op z’n tijd ook zeker van een goed stuk vlees. Ik vind het heerlijk om naar de slager te gaan en hier een écht goed stuk te kopen. Zo weet ik zeker dat ik er van ga genieten en dat het dier niet voor niets is gestorven. De rest van de week eet ik weer lekker vegetarisch. Vlees is voor mij iets bijzonders en daar geniet ik het aller meeste van als ik het niet te vaak eet.

Dit gerecht met ge­krui­de cô­te de boeuf en Viet­na­me­se sal­sa is nou typisch iets wat ik graag maak als ik een dagje wel voor vlees kies. En hij is écht heerlijk!

Recept: Ge­krui­de cô­te de boeuf met Viet­na­me­se sal­sa

Ingrediënten

  • 1 kilo côte de boeuf 
  • 1 eetlepel Euroma Original spices by Jonnie Boer Chinese 5 spice
  • 1 robuust stokbrood wit
  • 6 snoepkomkommers
  • 1 rode ui
  • 2 limoenen
  • 2 centimeter verse gember
  • 7½ gram verse koriander
  • 7½ gram verse munt
  • 1 eetlepel vissaus
  • ½ theelpel kristalsuiker

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 130 °C. Bestrooi de côte de boeuf rondom met de 5 spicekruiden en wat zout. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak het vlees in circa 15 minuten rondom goudbruin. Begin op de rand vet, zodat dit kan smelten in de pan en je het vlees erin kunt bakken.

2. Neem het vlees uit de pan en leg het in de grote ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek de thermometer in het vlees, maar zorg ervoor dat je het bot niet raakt. Stel de thermometer in op 56 °C (medium rare). Braad het vlees in de oven circa 40 minuten of tot het de juiste temperatuur heeft bereikt. Neem het vlees uit de oven en laat afgedekt onder aluminiumfolie 15 minuten rusten.

3. Verhoog ondertussen de oventemperatuur naar 220 °C en bak het stokbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking af.

4. Maak de salsa. Halveer de komkommers in de lengte, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Snipper de ui zo fijn mogelijk. Rasp de groene schil van 1 limoen (per 4 personen) en pers de vrucht uit. Schil en rasp de gember en snijd de koriander en muntblaadjes fijn. Meng de komkommer, ui, gember, het limoenrasp, 3 eetlepels limoensap (per 4 personen), de helft van de koriander en de helft van de munt met de vissaus en suiker tot een salsa.

5. Snijd de rest van de limoen in partjes. Snijd het stokbrood en het vlees in plakjes. Bestrooi het vlees met de rest van de munt en koriander. Serveer de limoenpartjes en salsa apart erbij.

Genieten maar!

Video tutorial

Wil je graag stap voor stap zien hoe je dit gerecht maakt? Kijk dan naar deze handige video tuturial!


Reageer ook