Recept: Veggie burger met gegrilde groenten en humus

Ik ben gek op een goed stuk vlees, maar probeer dit echt alleen in de weekenden te eten. Doordeweeks ben ik een fanatiek flexitarier en moedig ook jullie allemaal aan om met mij mee te doen. Te veel dierlijke eiwitten zijn kankerverwekkend, de vleesindustrie is enorme belastend voor het milieu en laten we eerlijk zijn: ter hebt geen vlees nodig om gezond en lekker te kunnen eten. Vandaag heb ik een super lekker en gezond veggie burger recept voor je! Serveer deze burger met een frisse salade. Zo is hij onderdeel van een hartstikke verantwoorde maaltijd, bomvol groenten en peulvruchten.

Ingrediënten (4 personen)

Voor de burgers

  • 1 wortel, in zeer kleine blokjes van ongeveer 0,5 vierkante centimeter
  • 50 gram maiskorrels
  • 50 gram doperwten
  • 300 gram kikkererwten uit pot of blik
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel peper
  • 1/2 theelepel peper
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 5 gram koriander
  • 5 gram peterselie

Overige ingrediënten

  • 4 broodjes, bijvoorbeeld met maanzaad
  • 1 courgette, in plakken
  • 1 aubergine, in plakken
  • 1 rode ui, in ringen
  • Humus
  • 1 krop sla, gewassen
  • Olijfolie om in te bakken

Bereiden

1. Besmeer de plakken courgette en aubergine met een dun laagje olijfolie en grill ze in een grillpan. Zet afgedekt opzij en ga verder met het maken van de burgers.

2. Kook de stukjes wortel en doperwten zeer kort, totdat ze beetgaar zijn. Doordat ze zo klein zijn hebben ze ongeveer 3 minuten nodig.

3. Doe de kikkererwten, knoflook, peper, zout, koriander, peterselie en cayenne peper in de keukenmachine. Mix alles tot een glad geheel. Doe dit in een kom en roer ook de wortel, mais en doperwten door het mengsel.

4. Vorm met je handen 4 mooie, dikke burgers. Besprenkel ze aan beide kanten met bloem. Verwarm een bakpan op middelhoog vuur en besprenkel met wat olijfolie. Bak de burgers ongeveer 5 minuten per kant, zodat ze ook van binnen warm worden. De buitenkant mag niet zwart worden. Gaat de buitenkant te hard? Draai het vuur dan wat lager.

5. Snijd de broodjes open en besmeer allemaal met een flinke lepel humus. Leg hier een plak aubergine op en leg hier de veggieburger op. Maak af met sla, gegrilde courgette en rode ui. Besmeer ook de bovenste helft van het broodje met humus en leg deze bovenop de laatste laag. Herhaal dit bij alle broodjes.

En…. Genieten maar!

Veggie burger met gegrilde groenten en humus


Reageer ook