Pompoensoep met geurige gemalen kruidnagel

Ik ben geboren in de herfst en ik weet niet of het ermee te maken heeft, maar ik ben dol op dat jaargetijde. Ik houd van de kleuren in de natuur, de zonnige, maar frisse dagen en de gerechten die bij dit seizoen horen. Rode kool. Zelf gemaakte appelmoes. Herfststoofpotten.

De tijd van frisse salades met tomaat, komkommer en gerookte kip heb ik achter me liggen. Dat eten hoort bij een stralende zomerdag. Nu is het tijd voor pompoensoep, zelfgebakken appeltaart, glühwein en kruidnootjes.

Kruidnagels

De kruiden die bij dit seizoen horen, vind ik ook heerlijk. De speculaaskruiden en kaneelstokjes zijn mijn favorieten. Maar wat ik ook steeds meer gebruik in verschillende gerechten, is gemalen kruidnagel. Kruidnagels zijn gedroogde bijna volgroeide bloemknoppen die een specifieke, kruidige smaak afgeven.

Glühwein

In de Nederlandse keuken strooit men regelmatig kruidnagel in wildgerechten, rodekool, kruidenbittertjes en koek. Indiase koks gebruiken het kruid ook maar dan in curries bijvoorbeeld. In Duitsland zijn kruidnagels onderdeel van gluhwein, wij Nederlanders stoppen ze in bisschopswijn. Als je kruidnagels in stoofpotten meekookt, moet je ze als het gerecht klaar is, ze eruit vissen. De smaak van het kruid is dan niet lekker meer. Een snufje gemalen kruidnagel is dan veel makkelijker.

Recept pompoensoep

Over pompoensoep gesproken: daarin is gemalen kruidnagel ook erg lekker. Na een stevige herfstwandeling is het heerlijk om op te warmen met een kop dampende pompoensoep. En simpel zelf te maken.

Wat heb je nodig:

  • 700 gram stukken pompoen (gesneden en geschild) gr in stukken gesneden flespompoen 
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel chili poeder
  • 1 fijngesneden ui
  • 200 gram wortel fijngesneden
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 liter groentebouillon4 eetlepels olie

De schoongemaakte pompoen doe je in een ovenschaal, bestrooien met kruidnagel, kaneel, zout en chili. Sprenkel de olie erover heen, goed husselen en in de voorverwarmde oven (225 graden) schuiven.

De pompoen moet een kwartiertje worden geroosterd.

In een soeppan bak je de ui, wortel, paprika, knoflook en chilipeper zo’n vijf minuten. Daarna voeg je de pompoen toe en bak je het nog even. Schenk de bouillon erbij en laat de soep een half uurtje zachtjes koken. Daarna pureren met een staafmixer.

Eventueel kun je vlak voor het serveren een klodder Grieks yoghurt erin scheppen.


Reageer ook