Oosterse tajine met kip en abrikozen

Hebben jullie ooit met een tajine gekookt? Een Tajine is een Marrokaanse stoofpot, gemaakt van aardewerk. Hij wordt gebruikt om de meest geurige en geweldige gerechte te maken. In Nederland zie je hem steeds iets vaker in keukens verschijnen, maar ik heb de indruk dat dit de komende jaren alleen maar meer gaat worden. Als je eenmaal een tajine hebt, moet je er natuurlijk ook mee gaan koken. Wat maak je er dan mee? Deze Oosterse tajine met kip en abrikozen bijvoorbeeld!

Ingrediënten

Voor de tagine:
+/- 400 g kipfilets (met vel voor extra smaak)
350 ml Alpro Amandelmelk Ongezoet
1 grote aubergine
3 gele paprika’s
4 verse abrikozen
25 g witte amandelen
1 grote ui
2 teentjes look
verse koriander
3 cm geraspte gember
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel ras-el-hanout
2 kaneelstokjes
4 laurierblaadjes
1/2 blokje kippenbouillon
zout
vers gemalen peper
1 eetlepel olijfolie

Voor de couscous met amandelen:
250 g couscous
300 ml Alpro Amandelmelk Ongezoet
2 eetlepels geroosterde amandelen
1 theelepel ras-el-hanout
zout
peper
1 theelepel olijfolie

Bereiding

1. Snijd eerst alle groenten en laat ondertussen een eetlepel olijfolie opwarmen in de tajine. Snijd de twee kipfilets in de helft, voeg peper en zout toe en bak ze goudbruin in de tajine.

2. Haal de kipfilets uit de tajine en bak dan de fijngehakte ui en look, de reepjes gele paprika, de aubergine en de andere groenten gedurende vijf minuten in het aanbaksel van de kip. Voeg de geraspte gember, het paprikapoeder, de kurkuma, de ras-el-hanout, de laurierblaadjes, de kaneelstokjes, peper en zout toe. Doe daarna de gebakken kipfilets opnieuw in de tajine en voeg de Alpro Amandelmelk Ongezoet toe. Dek de tajine af en laat zachtjes sudderen. Vijftien minuten voordat het gerecht klaar is, voeg je de stukjes abrikoos en witte amandelen toe.

3. Ondertussen maak je de couscous met amandelen klaar: verwarm de Alpro Amandelmelk Ongezoet samen met de ras-el-hanoutkruiden, peper, zout en een theelepel olijfolie. Haal de melk van het vuur en voeg toe aan de couscous. Dek de couscous af en laat de korreltjes opzwellen terwijl je af en toe even omroert. Rooster de amandelschilfers in een pan zonder vetstof en voeg ze net voor het opdienen toe aan de couscous.

4. Dien de tajine op met verse koriander en de amandelcouscous.

Dit recept werd samengesteld door Alpro.

https://www.youtube.com/watch?v=o_SzNVKYvHU


Reageer ook